Techinside Google News
Techinside Google News

İğneada Nükleer Güç Santrali için görüşmeler sürüyor!

İğneada Nükleer Güç Santrali için görüşmeler devam ediyor. İşte son dönemde çok konuşulan konu hakkındaki en önemli ve en çarpıcı detaylar…
- Advertisement -

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çin’e yaptığı ziyarette önemli temaslarda bulundu. Bu temaslar arasında Çinli nükleer enerji şirketi CNOS’nin Başkan Yardımcısı Qiao Gang ile gerçekleştirdiği görüşme de yer aldı. Bakan Bayraktar, görüşmede Türkiye’de inşa edilebilecek büyük ölçekli ve küçük modüler reaktörlere (SMR) yönelik olası iş birliği imkanlarını ele aldıklarını belirtti.

İğneada Nükleer Güç Santrali için görüşmeler devam ediyor

Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, enerjide arz güvenliğinin sağlanması ve dışa bağımlılığın azaltılmasının hedeflendiğini vurguladı. 2050 yılına kadar 20 bin megavatlık nükleer enerji kapasitesine ulaşmayı hedeflediklerini belirten Bayraktar, “Akkuyu, Sinop ve Trakya’da kuracağımız toplam 12 reaktör ile 15 bin megavatlık güce ek olarak, 5 bin megavatlık küçük modüler reaktörleri de devreye almayı planlıyoruz.

CNOS ile yaptığımız görüşmede de ülkemizde inşa edilebilecek hem büyük ölçekli hem de küçük modüler reaktörler konusunda olası iş birliği olanaklarını değerlendirdik” dedi. Bilindiği gibi, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (Akkuyu NGS) inşası Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu (Rosatom) tarafından yürütülüyor ve ilk ünitenin devreye alınması yakın bir tarihte bekleniyor. Rosatom Genel Müdürü Aleksey Lihaçev, Şubat ayında yaptığı açıklamada, Sinop Nükleer Güç Santrali’ni de Rosatom’un inşa edeceğini duyurmuştu.

Bakan Bayraktar ise Temmuz ayında, Sinop’ta lisanslama çalışmalarının 2-3 yıl içinde tamamlanacağını ve Akkuyu ekibinin Sinop’a geçeceğini açıklamıştı. Trakya’daki üçüncü santral projesi olan İğneada Nükleer Güç Santrali için ise Çin ile daha önce başlayan görüşmeler devam ediyor. CNOS ile yapılan son görüşme de bu sürecin bir parçası. Ancak henüz santralin inşası konusunda kesin bir karar alınmış değil. Sinop Nükleer Güç Santrali’nin, Akkuyu NGS’nin ikizi olarak planlandığı ve toplamda 4 reaktör ile 4,8 GW kapasiteye sahip olacağı belirtiliyor. İğneada NGS’nin kapasitesi henüz netlik kazanmasa da, 4 reaktörlü bir santral olması bekleniyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir