Techinside Google News
Techinside Google News

Akkuyu NGS, önemli bir aşamayı daha geride bıraktı!

Akkuyu NGS, önemli bir aşamayı daha geçmeyi başardı! İşte son dönemde çok konuşulan konu hakkındaki en önemli ve en çarpıcı detaylar…
- Advertisement -

Mersin’de inşaatı devam eden Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS, önemli bir aşamayı daha geride bıraktı. Rosatom liderliğinde yürütülen çalışmalar kapsamında, santralin 1. Güç Ünitesi’nin türbin bölümünde bulunan iki adet düşük basınç rotorunun montajı başarıyla tamamlandı. Bu gelişmeyle birlikte türbin ünitesinin büyük boyutlu parçalarının montajı tamamlanmış ve bu kritik bileşenler tasarım yerlerine yerleştirilmiş oldu.

Akkuyu NGS, önemli bir aşamayı daha geçmeyi başardı!

Toplam ağırlığı 255 tonu bulan rotorun montajı, büyük bir hassasiyet gerektiren zorlu bir mühendislik operasyonuydu. Operasyon sırasında Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Sergei Butckikh, “Rotorun montajı, teknik açıdan oldukça karmaşık ve büyük bir dikkat gerektiren bir işlemdi. Bu işlemi başarıyla tamamladık ve Akkuyu NGS’nin 1. Ünitesi’nin türbin ünitesindeki tüm büyük bileşenleri artık yerlerine monte edildi. Türbin ünitesini test etmeye başlamadan önce, türbin şaftı hattını ayarlamamız ve ikincil devrenin yoğunluğunu ve sızdırmazlığını sağlamamız gerekiyor. Bu da farklı teknik yapılarda 3 binden fazla bağlantının kaynaklanması anlamına geliyor” dedi.

Montajın ardından uzman ekipler, parçaların hizalanmasını ve konumlandırılmasını titizlikle kontrol edecek. Türbinin çark cihazına montajı ve hidrolik testler için işletim sistemlerinin hazırlığı da bu süreçte tamamlanacak. Bu aşamalar, türbin ünitesinin sorunsuz ve verimli bir şekilde çalışabilmesi için büyük önem taşıyor.

Akkuyu NGS’nin türbin tesisi, yüksek güç üreten bir termal döner motor olarak öne çıkıyor. Silindir rotor, bu motorun temel bileşenlerinden biri. Reaktör tesisinin buhar jeneratörlerinde tuzdan arındırılmış sudan elde edilen aşırı ısıtılmış buhar, yüksek basınçla rotor kanatlarına iletiliyor. Bu sıkıştırılmış ve ısıtılmış buhardan elde edilen enerji, rotorun dönmesini sağlayarak elektrik üretimi için gereken mekanik enerjiyi üretiyor. Bu enerji daha sonra türbin jeneratörüne aktarılıyor. Akkuyu NGS’nin türbin tesisi, bir kombine yüksek ve orta basınç modülü, iki düşük basınç modülü ve bir jeneratörden oluşuyor.

Akkuyu NGS, Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılamak ve enerji arz güvenliğini sağlamak adına hayata geçirilen stratejik bir proje. Tek başına Türkiye’nin enerji ihtiyacının %10’unu karşılaması beklenen Akkuyu NGS, bu anlamda büyük önem taşıyor. Projede kullanılan VVER reaktörleri, güvenlik ve verimlilik konusunda dünyanın en gelişmiş sistemleri arasında yer alıyor. 3+ Nesil reaktörlerle donatılan santralin her bir ünitesi 1200 MW kapasiteyle çalışacak ve tesiste toplamda 4 adet reaktör bulunacak.

“Yap-Sahip Ol-İşlet” modeliyle hayata geçirilen ilk nükleer güç santrali projesi olan Akkuyu NGS’nin tüm reaktörlerinin 2028 yılına kadar devreye alınması planlanıyor. Santral tam kapasiteyle çalışmaya başladığında yılda 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek. Türkiye, 2050 yılına kadar nükleer enerjide 20 GW kapasiteye ulaşmayı hedefliyor. Akkuyu NGS, bu hedefe ulaşmada 4,8 GW’lık kapasitesiyle önemli bir katkı sağlayacak. Akkuyu’yu takiben Sinop ve Trakya’da inşa edilecek 4 reaktör daha devreye alınacak. Türkiye ayrıca 2050 yılına kadar 5 GW civarında küçük modüler reaktöre (SMR) sahip olmayı planlıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir