Techinside Google News
Techinside Google News

100 kW gücünde nükleer reaktör inşa edilecek!

100 kW gücünde nükleer reaktör inşa ediliyor. İşte son dönemde çok konuşulan konu hakkındaki en önemli ve en çarpıcı detaylar…
- Advertisement -

ABD merkezli Zap Energy şirketi, nükleer füzyon teknolojisinde ezber bozacak bir gelişmeye imza atarak “Century” adını verdiği prototip füzyon cihazını tüm dünyaya tanıttı. Zap Energy’nin iddiasına göre Century, füzyon enerjisi santralleri için geliştirilen çeşitli teknolojileri ilk kez bir araya getiren ve tam teşekküllü olarak uygulayan bir sistem. Bu iddialı proje için kısa süre önce 130 milyon dolarlık yatırım alan şirket, füzyon enerjisini ticari olarak ulaşılabilir kılma hedefine emin adımlarla ilerliyor.

100 kW gücünde nükleer reaktör inşa ediliyor

Füzyon enerjisi, basitçe anlatmak gerekirse iki atom çekirdeğinin birleşmesiyle ortaya çıkan muazzam enerjiyi ifade ediyor. Bu işlem için bugüne kadar tokamak ve stellarator gibi çeşitli yöntemler ve cihazlar geliştirildi. Ancak Zap Energy’nin geliştirdiği “kesilmiş akımda stabilize (SFS) Z-pinch” adlı yöntem, mıknatıs, kriyojenik sistemler veya yüksek güçlü lazerler kullanılmadan, sadece plazma ve elektrik akımı ile füzyonu mümkün kılıyor. Bu da Zap Energy’nin füzyon reaktörlerini daha küçük ve kompakt olarak tasarlayabilmesini sağlıyor.

100 kW gücünde nükleer reaktör inşa ediliyor.
100 kW gücünde nükleer reaktör inşa ediliyor.

1950’lerden beri bilinen bir plazma hapsetme yöntemi olan Z-pinch, plazmanın hızla dağılması sorunu yüzünden bugüne kadar füzyon enerjisi üretiminde etkili bir şekilde kullanılamamıştı.

Zap Energy, geliştirdiği SFS Z-pinch teknolojisi ile bu sorunu çözerek plazmanın ömrünü teorik olarak sonsuza kadar uzatabileceğini iddia ediyor. Zap Energy yetkilileri, Century ile hem teorik çalışmalarını hem de daha önce gerçekleştirdikleri deneyleri bütüncül bir şekilde tekrarlayarak ticari füzyon reaktörlerine giden yolda en doğru ve verimli yöntemi belirlemeyi hedefliyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir