Techinside Google News
Techinside Google News

Galaksinin en büyük süper yıldız kümesi fotoğraflandı!

Galaksinin en büyük süper yıldız kümesi görüntülendi. İşte son dönemde çok konuşulan konu hakkındaki en önemli ve en çarpıcı detaylar…
- Advertisement -

NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu, evrenin derinliklerinden nefes kesici görüntüler göndermeye devam ediyor. Teleskobun son hedefi ise, kendi galaksimiz Samanyolu’nun en büyük süper yıldız kümesi olan Westerlund 1. Dünya’dan yaklaşık 12.000 ışık yılı uzaklıkta bulunan Westerlund 1, tıpkı gece gökyüzüne serpilmiş parıldayan mücevherler gibi görünüyor.

Galaksinin en büyük süper yıldız kümesi görüntülendi

Süper yıldız kümeleri, Güneş’imizden binlerce kat daha büyük, yeni oluşmuş yıldızların yoğun bir şekilde bir araya geldiği bölgeler olarak biliniyor. Samanyolu galaksisi, milyarlarca yıl önce bu tür yıldız kümelerini çok daha sık oluşturuyordu. Ancak günümüzde bu oluşumlara nadiren rastlıyoruz. Westerlund 1, galaksimizdeki nadir süper yıldız kümelerinden biri olmasının yanı sıra aynı zamanda Dünya’ya en yakın olanı.

Galaksinin en büyük süper yıldız kümesi görüntülendi.
Galaksinin en büyük süper yıldız kümesi görüntülendi.

Bu devasa yıldız kümesi, Güneş’in kütlesinin 50.000 ila 100.000 katı arasında değişen dev yıldızlarla dolu. Bu yıldızlar o kadar büyük ve parlak ki, içlerinden bazıları olan sarı hiperdevler, Güneş’imizden bir milyon kat daha parlak olarak göz kamaştırıyor. Ve bu şaşaalı gösterinin en ilginç yanlarından biri de, bu yıldızların kozmik ölçekte oldukça genç olmaları. Yaklaşık 3,5 ila 5 milyon yıl önce oluştukları tahmin ediliyor ki, bu evrenin yaşı düşünüldüğünde sadece bir göz açıp kapama süresi kadar.

Westerlund 1, kısa ömürlü yıldızlardan oluştuğu için bilim insanları için bir laboratuvar görevi görüyor. Bilim insanları, bu kümeyi inceleyerek dev yıldızların nasıl oluştuğu ve hayatlarının sonunda nasıl yok oldukları konusunda daha fazla bilgi edinmeyi umuyorlar. James Webb Teleskobu’nun yakaladığı bu eşsiz görüntü, Westerlund 1 ve diğer süper yıldız kümeleri üzerine yapılacak çalışmalara ışık tutacak ve evrenin gizemlerini çözmemize yardımcı olacak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir