Techinside Google News
Techinside Google News

ABD’de Google’a karşı açılan antitröst davasında geri sayım başladı

ABD Adalet Bakanlığı, Google'ın arama motoru pazarındaki hakimiyetini kırmak için yeni bir hamle yaptı.
- Advertisement -

ABD Federal Mahkemesi Yargıcı Amit P. Mehta’nın, Google‘ın arama motoru pazarındaki tekelleşme stratejilerini yasadışı olarak nitelendirmesinin ardından Adalet Bakanlığı (DOJ), ABD’de Google’a karşı teknoloji devine yönelik önerilerini mahkemeye sundu. DOJ, Google’ın Chrome, Play Store ve Android gibi ürünlerinin, arama motoruna haksız avantaj sağlamasıiçin kullanılmasını engelleyecek çeşitli davranışsal ve yapısal çözümler önerdi.

DOJ’un Google’a yönelik önerileri

DOJ’un önerileri arasında, Google’ın yapay zeka tabanlı arama sonuçlarında üçüncü taraf içeriklerini kullanmasına yönelik sınırlamalar getirilmesi öne çıkıyor. Ayrıca, DOJ, ABD’de Google ve onun varsayılan arama motoru anlaşmalarına da kısıtlamalar getirilmesini istiyor. Özellikle 2022 yılında Apple ile Safari tarayıcısında varsayılan arama motoru olmak için Google’ın ödediği 20 milyar dolar gündeme taşınmış durumda. DOJ, bu tür anlaşmaların, daha küçük oyuncuların ana dağıtım kanallarına erişimini engellediğini savunuyor. Bu özellikle, ABD’de Google’ın piyasadaki hakimiyetini azaltmak amacıyla önemlidir.

Google’dan sert tepki

ABD’de Google’a karşı açılan davalara ilişkin olarak, Google, DOJ’un önerilerine sert bir dille karşı çıktı. Şirketin düzenleyici işlerden sorumlu başkan yardımcısı Lee-Anne Mulholland, DOJ’un önerilerinin hem tüketicilere hem de işletmelere zarar vereceğini ifade etti. Mulholland, Chrome veya Android’in ayrılmasının bu platformların işleyişini bozacağını ve güvenlik sorunlarına yol açacağını belirtti. Özellikle Play Protect ve Chrome’un Güvenli Tarama gibi güvenlik özelliklerinin Google hizmetlerine bağlıolduğunu vurgulayan Mulholland, bu hizmetlerin ayrılmasının kullanıcı cihazlarını tehdit altında bırakabileceğinisavundu.

ABD’de Google ayrılmasının, ayrıca arama motoru verilerinin rakiplerle paylaşılmasınınkullanıcı gizliliği ve güvenliği açısından ciddi riskler oluşturacağını belirtiyor. Şirket, bu verilerin şu anda korunduğunu, ancak üçüncü tarafların erişim sağlamasıdurumunda kötüye kullanım ihtimallerinin doğabileceğini ifade etti. DOJ’un, Samsung ve Apple gibi büyük şirketlerle yapılan varsayılan arama motoru anlaşmalarına yönelik kısıtlamalarının ise kullanıcı deneyimini zorlaştıracağı ve cihaz fiyatlarını artırabileceği öngörülüyor. ABD’de Google’a karşı yapılan tartışmalarda, varsayılan arama motoru olarak kalmasının sonuçları çok tartışılıyor.

Google, DOJ’un önerilerine yönelik detaylı yanıtını gelecek yıl mahkemeye sunacağını duyurdu. Bu nedenle, ABD’de Google ile DOJ arasında süregelen hukuki savaşın, birkaç yıl daha devam edebileceği tahmin ediliyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir