Techinside Google News
Techinside Google News

Çin, terahertz iletişiminde rekor kırdı!

Çin, terahertz iletişiminde bir rekora imza attı. İşte son dönemde çok konuşulan konu hakkındaki en önemli ve en çarpıcı detaylar…
- Advertisement -

Çinli bilim insanları, terahertz kablosuz iletişim teknolojisi alanında önemli bir atılım gerçekleştirerek yüksek çözünürlüklü video sinyallerini bir kilometreden fazla mesafeye iletmeyi başardı. Çin Bilimler Akademisi’ne (CAS) bağlı Purple Mountain Gözlemevi tarafından gerçekleştirilen bu deney, uzun mesafeli terahertz iletişim sistemlerinde yüksek hassasiyetli süper iletken alıcı teknolojisinin dünya çapındaki ilk başarılı uygulaması olarak kayıtlara geçti.

Çin, terahertz iletişiminde bir rekora imza attı

Terahertz (THz) radyasyonu, elektromanyetik spektrumda mikrodalga ve kızılötesi frekans bantları arasında yer alan ve görece kullanılmayan bir bölgeyi kapsıyor. Terahertz teknolojisi güvenlik taramaları ve tıbbi görüntüleme gibi alanlarda zaten kullanılıyor olsa da bilim insanları tarafından 6G ve geleceğin ultra hızlı kablosuz iletişim sistemleri için öncü bir teknoloji olarak görülüyor.

Apple 6G

Bu yeni teknolojinin uzay iletişiminde de önemli bir rol oynaması bekleniyor. Araştırmacılar, terahertz teknolojisi sayesinde uzayda gerçek zamanlı ve büyük veri iletiminin mümkün olabileceğini belirtiyor. Ancak, uzun mesafeli terahertz iletişiminin önündeki en büyük engel olan sinyal zayıflaması problemi halen çözülmeyi bekliyor.

Çinli araştırma ekibi, bu soruna çözüm olarak ultra hassas terahertz teleskoplarının ve terahertz iletişim sistemlerinin bir araya getirilmesini öneriyor. Deneyde kullanılan süper iletken algılama teknolojisinin yüksek hassasiyetine dikkat çeken CAS araştırmacılarından Profesör Li Jing, bu teknolojiyi mikrodalga iletişimine kıyasla daha geniş ve zengin bir spektrum sağladığı için “daha geniş bir yol” olarak tanımlıyor. Jing ayrıca, süper iletken algılama teknolojisi sayesinde enerji kaybının neredeyse sıfıra indiğini ve sinyallerin çok daha uzağa iletilebildiğini belirtiyor.

Çin’in kuzeybatısındaki Qinghai-Tibet Platosu’nda, deniz seviyesinden yaklaşık 4.300 metre yükseklikte gerçekleştirilen deney beş gün sürdü. Deney sırasında kaynaktan gönderilen sinyal gücü 10 mikrowatt seviyesindeydi; bu da bir cep telefonu baz istasyonunun çıkış gücünün yaklaşık milyonda birine denk geliyor. Buna rağmen araştırmacılar, 1,2 kilometre mesafeden yüksek çözünürlüklü bir videoyu başarıyla almayı başardılar.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir