Techinside Google News
Techinside Google News

Dünyanın en büyük güneş enerjisi çatı panel sistemi kuruluyor

Dubai, sınırlı doğal kaynaklarını dikkate alarak yeşil sistemleri ekonomisinin çeşitli alanlarına entegre etme konusunda öncü konumda. Şimdi ise Dubai Airports, havacılık sektöründe sürdürülebilirlikte çıtayı yükseltecek yeni bir projeye imza atıyor.
- Advertisement -

Dubai Airports, Dubai Uluslararası Havalimanı (DXB) ve Dubai World Central (DWC) havalimanlarını kapsayacak şekilde dünyanın en büyük güneş enerjisi çatı panel sistemini kurmayı planlıyor.

Toplam 62.904 panelden oluşacak bu sistem, yıllık 60.346 MWh temiz enerji üretecek ve DXB’nin enerji ihtiyacının yüzde 6.5’ini, DWC’nin ise yüzde 20’sini karşılayacak.

2026 yılında tamamlanması beklenen bu proje, her yıl 23.000 ton karbon emisyonunu dengeleyecek, bu da yollardan 5.000 aracı çekmeye veya 3.000 evi bir yıl boyunca elektrikle beslemeye eşdeğer. Dubai Airports CEO’su Paul Griffiths, proje ile ilgili bir konuşmasında “Yenilenebilir kaynaklardan elde ettiğimiz her kilovat, karbon ayak izimizi küçültmeye ve operasyonlarımızı geleceğe hazırlamaya bir adım daha yaklaştırıyor.” ifadesini kullandı.

Etihad Clean Energy Development Company ile işbirliği içinde gerçekleştirilecek bu proje, daha önce DXB Terminal 2 ve Concourse D’de kurulan güneş panelleri üzerine inşa edilecek. Ayrıca, Emirates Havayolu da Mühendislik Merkezi’nin enerji ihtiyacının yüzde 37’sini temiz enerjiyle karşılayacak bir projeye imza atarak 39.960 güneş paneli kuracak. Bu proje, yıllık 13.000 tondan fazla karbon emisyonunu azaltacak.

Dubai, 2040 Şehir Planı ile sürdürülebilir kentsel gelişimi ve yeşil altyapıyı ön planda tutarken, şehrin enerji hedefleri de hızla ilerliyor. Dubai Elektrik ve Su Kurumu CEO’su Saeed Mohammed Al Tayer, 2030 yılına kadar yüzde 27 temiz enerji kapasitesine ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir