Techinside Google News
Techinside Google News

TSMC, çip alanında Çin’e fark attı! Peki nasıl?

TSMC, çip alanında Çin'e büyük bir fark attı. İşte son dönemde çok konuşulan konu hakkındaki en önemli ve en çarpıcı detaylar…
- Advertisement -

Tayvanlı yarı iletken devi TSMC, 2 nanometre (nm) çip üretim teknolojisiyle Çin’e olan teknolojik üstünlüğünü bir kez daha gözler önüne serdi. Tayvan Ulusal Bilim Konseyi Başkanı Cheng-Wen Wu, Tayvan yasama meclisinde yaptığı bir konuşmada, Çin’in yarı iletken üretimi konusunda TSMC’nin en az 10 yıl gerisinde olduğunu iddia etti.

TSMC, çip alanında Çin’e büyük bir fark attı

Bu iddia, son dönemde özellikle Huawei’nin yeni akıllı telefonunun parçalarına ayrılmasıyla gündeme gelen “Çin, çip üretiminde atağa kalktı” söylemlerine bir cevap niteliğinde. Huawei’nin yeni telefonu, Çinli SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation) tarafından üretilen 7nm’lik bir işlemciyi içeriyordu. Bu durum, ABD’nin Çin’e yönelik 7nm ve daha küçük çiplere uyguladığı yaptırımlara rağmen Çin’in hızla ilerlediği yorumlarına neden olmuştu.

Ancak Wu, bu yorumlara şüpheyle yaklaşıyor. TSMC’nin 2025 yılında 2nm çip üretimine başlamaya hazır olduğunu belirten Wu, Çin ile Tayvan arasındaki teknoloji farkının 3 yıla indiği yönündeki görüşleri “fazla iyimser” buluyor. Wu’ya göre TSMC’nin 2nm’ye geçişi, iki ülke arasında en az 10 yıllık bir teknolojik uçurum yaratacak.

Peki TSMC’yi bu kadar öne taşıyan ne? Wu’ya göre cevabı basit: Gelişmiş üretim makineleri. TSMC, Hollandalı ASML firması tarafından üretilen ve ileri seviye çip üretimi için hayati önem taşıyan EUV (Ekstrem Ultraviyole Litografi) makinelerini kullanıyor. Bu makineler, 7nm ve altı gibi küçük yapıda çiplerin üretimi için gerekli olan hassasiyeti sağlıyor. ASML şu anda daha da küçük yapıda çiplerin üretimine imkan tanıyacak olan High-NA EUV makinelerini Intel ve TSMC’ye tedarik ediyor.

Ancak Çin’in ABD yaptırımları nedeniyle bu makinelere erişimi engellenmiş durumda. Hem mevcut EUV makinelerine hem de gelecek nesil High-NA EUV makinelerine erişemeyen Çin, yarı iletken üretiminde önemli bir handikapla karşı karşıya kalıyor. Wu’ya göre Çin’in bu alanda ilerlemesinin önündeki en büyük engel de tam olarak bu.

Yani Huawei’nin 7nm’lik işlemci hamlesi, Çin’in yarı iletken üretiminde önemli bir adım atmış olduğu anlamına gelse de henüz TSMC’nin ve ABD’nin liderliğindeki teknoloji devlerinin seviyesine ulaşamadığını gösteriyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir