Techinside Google News
Techinside Google News

Çin uydu geniş bant sansürlemesi istiyor

Çin uydu geniş bant sansürlemesi ile operatörleri yönlendiriyor. Önerilen düzenlemeler, zorunlu bir şekilde uygulanacak.
- Advertisement -

Pekin, operatörlerin gerçek zamanlı sansür uygulaması zorunluluğunu da içeren uydu geniş bant için önerilen düzenlemelerini yayınladı. Çin Siber Uzay İdaresi, son taslak kurallarında, uydu hizmetlerine doğrudan bağlantısı olan terminal ekipmanlarını kullanan herhangi bir kuruluş veya bireyin “devlet iktidarını yıkmayı teşvik eden, sosyalist sistemi deviren, ulusal güvenliği ve çıkarları tehlikeye atan, ulusal imajı zedeleyen, ülkenin ayrılmasını teşvik eden, ulusal birliği ve toplumsal istikrarı baltalayan, terörizmi, aşırılığı, etnik nefreti, etnik ayrımcılığı, şiddeti, pornografiyi ve yanlış bilgileri teşvik eden içerikler gibi yasalar ve idari düzenlemelerle yasaklanmış içerikleri üretmesine, kopyalamasına, yayınlamasına veya yaymasına” izin verilmediğini öneriyor.

Çin uydu geniş bant sansürlemesi

Terminal ekipmanlarının, sivil el tipi, taşınabilir ve sabit terminallerin yanı sıra uçak, gemi ve araçlara kurulan terminalleri de kapsadığı açıklığa kavuşturulmaktadır; esasen kullanıcıların sesli aramalar, kısa mesajlaşma ve veri alışverişi için uydu iletişim sistemlerine erişmesini sağlayan herhangi bir cihaz.

Belgede, sağlayıcıların faaliyetlerini ulusal güvenlik ve ağ güvenliği gereklilikleriyle uyumlu hale getirmeleri ve yasa dışı faaliyetleri önlemeleri gerektiği belirtiliyor. Buna Çin’in siber güvenlik, veri güvenliği ve kişisel bilgi koruma yasalarına uymak ve ayrıca kullanıcıların faaliyetlerinden sorumlu olmak da dahildir. Burada: “Bir terminal ekipmanı doğrudan uydu hizmeti sağlayıcısı, bir kullanıcının kanun ve yönetmeliklerle yasaklanmış bilgileri yayınladığını veya ilettiğini tespit ederse, iletimi derhal durdurur, kanuna uygun olarak ortadan kaldırma gibi tedbirleri alır, ilgili kayıtları muhafaza eder ve ilgili yetkili makamlara bildirir” hükmü yer almaktadır.

Kurallar, uydu geniş bant kullanarak haber yayımlamak veya video ve ses içeriği dağıtmak isteyen herkesin lisans almasını gerektirecek kadar ileri gidiyor. Kurallar, Çinli olmayan uydu geniş bant operatörlerinin Orta Krallık’ta hizmetlerini sunabilmek için Pekin’in onayına ihtiyaç duyacağı anlamına geliyor. Çin muazzam bir pazar, ancak The Register, SpaceX veya Amazon gibi uzay geniş bant oyuncularının Pekin’in kurallarına katılmaya istekli olacağını hayal edemiyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir