Techinside Google News
Techinside Google News

SCION mimarisi güvenli internet sağlıyor

SCION mimarisi ile güvenli ve tanımlı internet daha ulaşılabilir hale geliyor. Özel mülkiyet konusunu daha güvenli hale getiriyor.
- Advertisement -

İnternet, daha basit ve masum zamanlarda ortaya çıktı ve vizyon sahibi kişiler, eğitimciler, akademisyenler ve teknoloji meraklılarından oluşan meraklı bir grup tarafından bilgi dağıtımını demokratikleştirmenin bir yolu olarak kullanıldı. Onlarca yıl sonra, bu birbirine bağlı özel ağ ağını yöneten protokoller büyük ölçüde aynı kaldı, ancak 2024’ün internetinin sakinlerinin yapısı önemli ölçüde değişti.

SCION mimarisi nasıl bir yapıya sahip?

Günümüzde, internetin işlediği temel, yani altta yatan iletişim protokolleri, kötü niyetli kişilerin internet kullanıcılarından gasp, çalma, fidye isteme ve onları sömürme amacıyla kullandıkları araçlar. Dünya ülkelerinin finansal verileri, tıbbi açıdan hassas bilgilerle, bir milyar CCTV kamerasının video beslemeleriyle ve ünlüler hakkındaki dedikodularla iç içe geçiyor. Bu kitlenin arasında, hacker dediğimiz son derece yetenekli teknoloji uzmanlarından oluşan ekipler, kolayca istismar edilebilir olanlara saldırıyor ve sistemlerinin her gün karşılaştığı akıllı, son teknoloji tehlike yöntemleriyle mücadele etmeye hazır olmayan savunmasız hedeflere odaklanıyor.

Genel olarak internet trafiğini şifreleyen teknolojiler mevcut olsa da, bunlar hala internetin tarihinde derinlerde kurulan protokoller biçiminde aynı teknolojiler tarafından taşınıyor. Bu protokoller sosyal olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle görev açısından kritik veriler veya finansal özel bilgiler diğerleriyle aynı şekilde internet üzerinden taşınır.

Bu sorun, yüklerin nispeten korunabilmesine rağmen, trafiği yönlendirme veya yönlendirme araçlarının istismar edilebilir olmaya devam ettiği anlamına gelir. Bu durum, prestijli ETH Zürih’te güvenli ve dayanıklı trafik yönlendirmesini belirlemenin bir yolu olarak SCION mimarisini tasarlayan İsviçreli akademisyen Adrian Perrig tarafından yürütülen araştırmanın temeliydi. Teknolojik ayrıntılara çok fazla girmeden, SCION mimarisi kullanıcılarının özel mülkiyete ait hedefler arasındaki rotaları belirlemesini ve aralarında internetin geri kalanından bağımsız olarak veri göndermesini sağlar.

Profesörün çalışmaları o kadar başarılı olmuştur ki, İsviçre bankacılık sisteminin kalbi ve beyni olarak adlandırılabilecek İsviçre bankalararası takas sistemi, en önemli unsur olan güvenilirlik ve emniyeti sağlamak üzere tamamen SCION ağı üzerinden çalışmaktadır.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir