Techinside Google News
Techinside Google News

Rus İHA’ları Starlink ile donatılıyor! Engellemenin yolu bulunamadı!

Rusya'nın Starlink uydu internet sistemini askeri insansız hava araçlarına (İHA) yerleştirerek Ukrayna'ya saldırılar düzenlediğine dair kanıtlar ortaya çıkmaya başladı.
- Advertisement -

Ukraynalı haber kuruluşu Defense Express, çarşamba günü düşürülen bir Rus İHA’sının yanında tahrip olmuş bir Starlink anteni bulunduğunu bildirdi.

Yayınlanan fotoğraflarda, Starlink logosunun yer aldığı antenin seri numarası ve SpaceX’e ait bir QR kodu dikkat çekiyor. İHA, İran yapımı Shahed-136 modeliydi ve o gece Ukrayna’ya düzenlenen 32 İHA saldırısından birinde yer aldı. Önceki Shahed-136 modellerinin, Ukrayna’daki mobil operatörlere ait SIM kartlar aracılığıyla 4G ile iletişim kurduğu biliniyor.

Ancak uydu interneti anteninin İHA’ya takılması, cep telefonu sinyallerinin olmadığı yerlerde Rus askeri güçleriyle iletişim kurmanın yeni bir yolu olabilir. Starlink, SpaceX’in yörüngedeki uyduları aracılığıyla internet sinyallerini ileterek, uzun menzilli askeri görevler için bir çözüm sunuyor. Shahed-136, 1600 kilometreye kadar uçuş menziline sahip olduğundan, Rusya’nın uydu interneti sayesinde Ukrayna topraklarına derinlemesine keşif yapma ve saldırılar düzenleme kapasitesini artırabileceği endişesi doğuyor. Ukrayna da kendi İHA’larıyla iletişim kurmak için Starlink kullanıyor.

SpaceX ve Pentagon, Rus askerlerinin kaçak yollarla temin ettiği uydu hizmeti ünitelerini kullanmalarını engellemeye çalışıyor. SpaceX, Rusya’nın kendi topraklarında uydu hizmetine erişimini engelledi ancak uydu internet sistemi Ukrayna ve sınır bölgelerinde hala aktif. Şubat ayında Ukrayna, işgal altındaki bölgelerde Rus askerlerinin binlerce kaçak Starlink anteni kullandığını iddia etmişti.

Rusya Starlink

SpaceX, bu konudaki yorum taleplerine henüz yanıt vermedi. Ancak Mayıs ayında Pentagon, Rusya’nın uydu interneti kullanımını engellemenin zor olduğunu belirtti. Pentagon’un uzay politikalarından sorumlu bakan yardımcısı John Plumb, “Rusya’nın Starlink ve diğer ticari iletişim sistemlerini kullanmak için yeni yollar bulmaya çalışacağından eminim.” ifadelerini kullandı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir