Techinside Google News
Techinside Google News

OceanGate haritalaması Excel ile yapıldı iddiası!

Eski bir OceanGate çalışanı şirket hakkında çok yetersiz bulduğu bir konuya değindi. OceanGate haritalaması Excel kullanılarak yapıldı dedi.
- Advertisement -

Eski bir OceanGate çalışanı olan Antonella Wilby, ABD Sahil Güvenlik heyeti önünde verdiği ifadede, geçen yıl Titanik’in enkazına yaptığı dalış sırasında patlayan şirketin Titan denizaltısının inanılmaz derecede karmaşık bir navigasyon sistemine dayandığını söyledi.

OceanGate haritalaması Excel tabanlı tablolara dayanıyor

Wilby’nin ABD Sahil Güvenlik Deniz Soruşturma Kurulu duruşmasında açıkladığı gibi, Titan’ın GPS benzeri ultra kısa mesafeli (USBL) akustik konumlandırma sistemi, ses sinyalleri kullanarak bir denizaltının hızı, derinliği ve konumu hakkında veri üretiyordu. Bu bilgi genellikle bir denizaltının konumunu takip etmek için haritalama yazılımına otomatik olarak yüklenir. Ancak Wilby, Titan için koordinat verilerinin elle bir not defterine aktarıldığını ve daha sonra elektronik tablonun haritalama yazılımına yüklenmesinden önce Excel’e girildiğini ve böylece denizaltının konumunun enkazın elle çizilmiş haritasında takip edildiğini söyledi.

OceanGate ekibi bu güncellemeleri en az beş dakikada bir gerçekleştirmeye çalıştı ancak bu, oyun kumandasıyla kontrol edilen denizaltıyla kısa metin mesajları aracılığıyla iletişim kurarken yapılan yavaş bir manuel işlemdi. Wilby, şirketin ping verilerini işlemek ve denizaltının telemetrisini otomatik olarak çizmek için standart yazılım kullanmasını önerdiğinde, şirketin şirket içi bir sistem geliştirmek istediği ancak yeterli zamana sahip olmadığı yanıtını aldı.

Wilby daha sonra ekipten alındı ​​ve amirlerine “Bu, navigasyon yapmanın aptalca bir yolu” dedikten sonra evine uçtu. Ayrıca 2022’deki 80. dalıştan sonra Titan’ın yükselişi sırasında yüksek bir patlama sesi duyulduğunu ve bunun yüzeyden duyulabilecek kadar yüksek olduğunu ifade etti. Bu, OceanGate’in eski bilimsel direktörü Steven Ross’un dün verdiği ifadeyi yansıtıyor. Wilby gibi o da sesin plastik beşiğindeki basınç gövdesinin kaymasına atfedildiğini söyledi ancak Wilby yalnızca “birkaç mikron” hasar olduğunu ifade etti.

Ross’a göre Titan denizaltısı çökmeden altı gün önce, denizaltının pilotu ve şirketin kurucu ortağı Stockton Rush, gemi 87. dalıştan yüzeye çıkmaya çalışırken gemiyi bir fırlatma mekanizması bölmesine çarptı. Associated Press’e göre olay, denizaltının ters dönmesine ve diğer yolcuların “düşmesine” neden olan bir balast tankındaki arızadan kaynaklandı . Olay sırasında kimse yaralanmadı, ancak Ross daha sonra denizaltının incelenip incelenmediğini bilmediğini söyledi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir