Techinside Google News
Techinside Google News

Sürekli gözetim teknolojileri yaygınlaşacak mı?

Sürekli gözetim teknolojileri ile birçok ülke vatandaşlarını izlemeyi istiyor. Ancak bu teknolojilerin yaygınlaşma potansiyeli endişelere neden oluyor.
- Advertisement -

Oracle’dan Larry Ellison, sürekli gözetim sayesinde vatandaşların en iyi davranışlarını sergileyeceklerini söyledi. Oracle’ın Finans Analistleri Toplantısı’nda bir saatlik soru-cevap oturumunda, dünyanın en zengin ikinci adamı olan Oracle kurucusu Larry Ellison, sürekli gözetimin norm haline geldiği bir dünya için bir vizyon ortaya koydu. Ellison: “Vatandaşlar en iyi davranışlarını sergileyecekler çünkü sürekli olarak olan biten her şeyi kaydediyor ve raporluyoruz.” dedi.

Sürekli gözetim teknolojileri ve endişeler

Larry’nin yorumları, vatandaşların davranışlarını izlemek için gelişmiş yüz tanıma teknolojisi ve bir kamera ağı kullanan Çin’in sosyal kredi sistemine sert bir şekilde benzetmeler yapıyor. Fortune, Oracle’a açıklama için ulaştığında, hiçbir yanıt alamadı ve bu da birçok kişinin Ellison’ın öngörülerinin imaları hakkında meraklanmasına neden oldu. Vizyonu, hem bireylerin hem de kolluk kuvvetlerinin eşit şekilde gözetim altında olduğu bir dünyaya işaret ediyor.

TechCrunch’ın aktardığına göre Ellison, “Her polis memuru her zaman denetlenecek ve bir sorun varsa, yapay zeka bu sorunu bildirecek” dedi. Sürekli izleme fikri kulağa fütüristik gelse de, bazı açılardan halihazırda bir gerçeklik. Amerikalılar, vatandaşlarının videolarını kaydetmek ve paylaşmak için sıklıkla akıllı telefonlarını kullanıyor ve bu da sıklıkla viral çatışmalara ve bazı durumlarda doxxing ve çevrimiçi taciz kampanyalarına yol açıyor. Elon Musk gibi kamuya mal olmuş kişiler, sosyal medyada yapılan yorumlar nedeniyle yasal mücadelelerle bile karşı karşıya kaldılar. Örneğin Musk, Yahudi öğrenci Ben Brody tarafından çevrimiçi olarak kendisine yanlış bir şekilde neo-Nazi etiketi yapıştırdıktan sonra iftira nedeniyle dava ediliyor.

Ellison’ın tam olarak izlenen bir toplum hakkındaki iyimserliğine rağmen, özellikle kolluk kuvvetleri söz konusu olduğunda, bunun etkinliği konusunda endişeler var. George Floyd’u öldüren polis memuru Derek Chauvin’in mahkumiyeti büyük ölçüde olayı gün ışığında yakalayan yoldan geçenlerin görüntüleri sayesinde gerçekleşti. Bu tür görüntüler davada önemli bir rol oynadı, ancak şu soruyu gündeme getiriyor: İnsanlar kaydedildiklerini bilseler bile, davranışlarını değiştirir mi? Son olaylar her zaman böyle olmadığını gösteriyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir