Techinside Google News
Techinside Google News

Uçan araç Cavorite X7 testlerini tamamladı

Uçan araç Cavorite X7 testlerini başarılı bir şekilde tamamladı. Bu aracın 2026 yılında hibrit eVTOL olarak piyasada yer alması bekleniyor.
- Advertisement -

Kanadalı eVTOL (elektrikli dikey kalkış ve iniş) aracı üreticisi Horizon Aircraft, dikey olarak havalanıp normal bir uçak gibi uçan büyük ölçekli prototipiyle yüzlerce uçuş testini tamamladı. Yedi koltuklu Horizon Cavorite X7, geliştirilmekte olan ve 2026 yılında tamamlanması planlanan hibrit bir eVTOL aracı.

Uçan araç Cavorite X7

Horizon ayrıca, gerçek prototipin halihazırda tam geçiş hızına yaklaştığı binlerce dijital uçuş testinin hızlı bir şekilde test edilmesi için dijital ikiz teknolojisini de geliştiriyor. Cavorite X7, saatte 400 km azami hız ve 800 km menziliyle bir helikopterin neredeyse iki katı hıza ulaşacak şekilde tasarlandı.

Horizon CEO’su Brandon Robinson: “Tam ölçekli uçak sistemleri geliştirme programımızın hızından, kurduğumuz dünya standartlarındaki ekipten ve gelişmiş hava hareketliliğine getirdiğimiz çığır açan teknolojiden son derece gurur duyuyorum. Benzersiz, müşteri odaklı yaklaşımımız, kötü hava koşullarında, buzlanma koşullarında ve diğer zorlu operasyonel ortamlarda çalışabilen sağlam bir eVTOL uçağı inşa etmeyi önceliklendiriyor. Bu strateji operatörler arasında güçlü bir ivme kazanıyor ve önemli bir talebi teşvik ediyor” dedi.

Horizon, aracın kanat teknolojisinin temel bileşenlerinden biri olan, patent bekleyen sapma kontrol sistemini onayladı. Cavorite’nin prototipi, Kanada Ulaştırma Bakanlığı’nın Özel Uçuş Operasyonları Sertifikası (SFOC) kapsamında düzenlenen bir uçuş test programından geçiyor.  Şirkete göre Cavorite X7, geliştirilmekte olan diğer elektrikli hava araçlarına göre daha hızlı uçabilecek ve daha fazla yük taşıyabilecek.

Cavorite kanat sistemi, aracın normal kanatlı bir uçak konfigürasyonunda uçmasını sağlayacak ve araç, uçuş sırasında pillerini şarj edebilen hibrit bir elektrik güç sistemi kullanacak. Kanatlarda dikey kalkış için itme gücü sağlayan 14 adet kaldırma fanı bulunuyor. Kalkıştan sonra aracın fanlarını gizlemek için kayan panelleri bulunuyor ve bu sayede X7 normal bir uçak gibi uçabiliyor. İniş normal bir piste yapılabileceği gibi, fanlar kullanılarak helikopter pistine veya dikey piste iniş de yapılabiliyor. New Horizon, değeri 500 milyon dolara kadar varan 100 adet uçan aracın satışı için Hindistanlı bölgesel hava taşımacılığı şirketi JetSetGo ile niyet mektubu imzaladı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir