Techinside Google News
Techinside Google News

Kağıttan ince OLED gece görüş filmi büyük potansiyele sahip

Kağıttan ince OLED geliştiren araştırmacılar, bunların kullanım alanlarına yoğunlaşıyor. Yeni OLED’ler özellikle askeri alanda önemli bir potansiyele sahip.
- Advertisement -

Michigan Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, kağıttan daha ince olan yeni bir OLED yaklaşımıyla karanlığı gece görüşüne dönüştürmenin akıllıca bir yolunu buldular. Tüm bunları yaparken de hazır parçalar ve mevcut OLED üretim süreçlerini kullandılar.

Kağıttan ince OLED kullanımı

Michigan Üniversitesi’nde elektrik mühendisliği ve bilgisayar bilimi profesörü olan Chris Giebink, yeni bir OLED (organik ışık yayan diyot) türüyle gece görüş teknolojisindeki en büyük atılımlardan birine imza atmış olabilir. OLED’ler, örneğin iPhone veya Samsung Galaxy S24 ekranınızın sahip olduğu ışık türüdür.

İnsan saçının onda birinden daha ince beş katlı bir OLED film katmanı oluşturarak, kendisi ve araştırma ekibi kızılötesi ışığı görünür ışığa dönüştürebildi ve 100 kattan fazla güçlendirebildi; tüm bunları “hazır” parçalarla ve OLED’leri üretmek için halihazırda uygulanan yöntemleri kullanarak başardı. Bu da maliyeti ve ölçeklenebilirliği çok daha cazip hale getirdi. Bunu oldukça benzersiz bir şekilde de yaptılar. Beş katmanlı bir OLED yığınıyla birleştirilmiş bir foton emici katman, kızılötesi ışığı elektronlara dönüştürür. OLED yığını, içinden geçen her elektron için beş foton üretir. Elektronlar daha sonra görünür ışık fotonlarına dönüştürülür.

Fotonların bir kısmı kullanıcının gözüne gösterilirken, bir kısmı foton emen katman tarafından tekrar emilir ve bu da çıkış ışığının miktarını daha da artıran pozitif bir geri bildirim döngüsü yaratır. Ekip, çıktıyı iyileştirmek için tasarımı daha iyi optimize edebileceklerine inanıyor. Ayrıca araştırma ekibinin bilgisayarlı görüş sistemleri kullanımına yol açabileceğine inandığı OLED’lerde üretilen histerezis adı verilen bir “hafıza etkisi” de var. Makine öğrenimi ve sinir ağları potansiyel olarak OLED gece görüş sistemleri aracılığıyla görüntüleri ve ışık sinyallerini algılayabilir ve yorumlayabilir. Işık kaynağının uzunluğu ve parlaklığına bağlı olarak hafıza etkisinin süresi ve yoğunluğu değişir.

Araştırma makalesine göre Michigan Üniversitesi doktora sonrası araştırmacısı ve çalışmanın baş yazarı Raju Lampande: “Cihaz, geleneksel görüntü yoğunlaştırıcılarından çok daha düşük voltajda çalışıyor. Sadece mikron kalınlığında olduğundan, cihazın hafif olabileceğini varsayabiliriz. Bu, ince film cihazında yüksek foton kazanımının ilk gösterimini işaret ediyor.” dedi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir