Techinside Google News
Techinside Google News

ChatGPT sorguları ne kadar kaynak tüketiyor?

ChatGPT sorguları kaynak tüketimi nedeniyle endişeye neden olabiliyor. Su ve elektrik tüketimiyle önemli bir soruna neden olabilir.
- Advertisement -

OpenAI’ın ChatGPT’sinden basit bir 100 kelimelik e-posta yazmasını istediğinizde ne kadar kaynak tüketiliyor?

Sayılarla ChatGPT sorguları kaynak tüketimi

Cevap sizi endişelendirebilir. Washington Post’un UC Riverside araştırmacısı Shaolei Ren ile yaptığı istişareye göre, ChatGPT sorguları kaynak tüketimi yaklaşık olarak bir şişe su ve 14 LED ampulü bir saat boyunca yakmaya yetecek kadar güce eşdeğer. Kendi başına önemli bir çevresel bedel, ancak bunu dünya çapındaki kullanıcı sayısıyla çarptığınızda şaşırtıcı bir bedel.

Diyelim ki çalışan her on Amerikalıdan biri haftada sadece bir kez e-posta yazmak için ChatGPT kullanıyor. Ren’in tahminine göre, bu bir yıllık dönemde ChatGPT’nin 435 milyon litre su tüketeceği ve 121.517 MWh elektrik yakacağı anlamına gelir ki bu da Rhode Island’daki her hanenin bir buçuk gün boyunca içtiği tüm su ve Washington DC’deki tüm haneleri 20 gün boyunca aydınlatmaya yetecek kadar elektrik anlamına gelir. Bu rakamlar ChatGPT sorgularının etkisini gösteriyor.

Ayrıca bu sadece bugünün kullanımı. Büyük teknoloji şirketleri AI’nın patlayıcı potansiyeline o kadar güveniyor ki Microsoft, AI veri merkezlerini beslemek için tüm bir nükleer santrali tekrar çevrimiçi hale getirmeyi düşünüyor. Dolayısıyla bu rakamlar gülünç derecede düşük görünebilir. ChatGPT sorguları daha da artarsa, kaynak tüketimi de büyüyecektir.

ChatGPT sorgularının bu kadar çok su tüketmesinin nedeni, yapay zeka veri merkezlerinin hesaplamalar yaparken tonlarca ısı yayması. Bu tesisleri soğutmak için, bu sunuculardan gelen sıcaklıkları düşürmek için muazzam miktarda suya ihtiyaç duyarlar. Elektriğin ucuz olduğu veya su kıtlığı olan yerlerde, AI veri merkezleri sunucularını soğutmak için klimaları çalıştırmak için elektrik kullanır.

Bu, altyapı için bir yük olabilir. Arizona ve Iowa gibi yerler, vergi geliri ve iş getiren bu yerlere AI veri merkezlerinin doymak bilmez su susuzluğu ve güç açlığı ile halkın ihtiyaçlarına hizmet etme arasındaki gerginliği zaten hissediyor. Ancak bir şeylerin değişmesi gerekiyor. Özellikle Google ve Microsoft gibi büyük teknoloji şirketleri, OpenAI’nin yakın iş ortağı, karbon nötrlüğüne dair taahhütlerine rağmen her zamankinden daha fazla kaynak kullandıklarını bildiriyor. ChatGPT sorguları ve kaynak tüketimi uzun vadede doğrudan çevresel etkiler yaratıyor. Uzun vadede, bu rekabette kim kazanacak: Yapay zeka mı yoksa çevre mi?

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir