Techinside Google News
Techinside Google News

Enerji talebinde ısıtma ve soğutma önem kazanıyor

İklim değişikliğiyle birlikte enerji talebinde ısıtma ve soğutma önem kazanıyor. Gelecekteki enerji talebini ısıtma ve soğutma sistemleri belirleyecek.
- Advertisement -

İklim değişikliği nedeniyle kentsel ısıtma ve soğutmanın gelecekteki enerji talebinde önemli bir rol oynaması bekleniyor. Araştırmacılar, mevcut küresel enerji projeksiyonlarının sera gazı emisyonları yüksek kalırsa 2099 yılına kadar iklim değişikliğinin kentsel ısıtma ve soğutma sistemleri üzerindeki etkisini yaklaşık yüzde 50 oranında hafife aldığını bildiriyor. Bu farklılık, gelecek için kritik sürdürülebilir enerji planlamasını derinden etkileyebilir.

Enerji talebinde ısıtma ve soğutma

Mevcut çalışmalar ağırlıklı olarak enerji kullanımı, sera gazı emisyonları ve atmosfer arasındaki karmaşık etkileşimleri içeren büyük ölçekli süreçler olan kimyasal geri bildirim döngülerine yoğunlaşmaktadır. Ancak, Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi liderliğindeki bir araştırma grubu, yerel mikro iklimlere ve nihayetinde küresel iklime katkıda bulunabilen kentsel altyapı ile atmosfer arasındaki genellikle göz ardı edilen fiziksel etkileşimlere odaklanmaktadır.

İnşaat ve çevre mühendisliği profesörü Lei Zhao liderliğindeki yeni bir çalışma, konut ve ticari mülk ısıtma ve soğutma çalışmalarından kaynaklanan daha küçük ölçekli şehir düzeyindeki atık ısının yerel iklimler ve enerji kullanımı üzerinde büyük etkilere yol açabileceğini vurguluyor. Çalışmanın bulguları Nature Climate Change dergisinde yayınlandı.

Zhao: “Isıtma ve soğutma sistemlerinden üretilen ısı, kentsel alanlarda üretilen toplam ısının önemli bir parçasıdır. Bu sistemler, şehirlerin içindeki atmosfere salınan çok fazla ısı üretir, bu da onları daha sıcak hale getirir ve iç mekan soğutma sistemlerine olan talebi daha da artırır, bu da yerel iklimlere daha fazla ısı verir” diyor.

Bu süreç, araştırmacıların bina soğutma sistemi kullanımı ile yerel kentsel ortamların ısınması arasındaki pozitif fiziksel geri bildirim döngüsü olarak adlandırdığı şeyin bir parçasıdır. Yazarlar ayrıca iklim değişikliği altında artan sıcaklıkların daha soğuk aylarda enerji talebini potansiyel olarak azaltabileceğini, herhangi bir sıcaklık ve enerji talebi projeksiyonunda dikkate alınması gereken negatif bir geri bildirim döngüsü olduğunu belirtiyorlar.

Çalışmaya göre, daha az ısıtma kullanımı, kentsel çevreye daha az ısı salınmasına yol açacak ve bu da mevcut iklime kıyasla daha az kentsel ısınmaya neden olacak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir