Techinside Google News
Techinside Google News

Küçük yapay zeka modellerine ilgi artıyor

ChatGPT her ne kadar gündemde olsa da küçük yapay zeka modellerine ilgi hızla büyüyor. Özellikle açık erişimli araçlar ilgi görüyor.
- Advertisement -

Yapay zeka modelleri genellikle çevrimiçi kullanılır, ancak açık bir şekilde erişilebilen bir dizi araç bunu değiştiriyor. İşte yerel AI’larla nasıl başlayacağınız. histo.fyi web sitesi, majör histokompatibilite kompleksi (MHC) molekülleri adı verilen bağışıklık sistemi proteinlerinin yapılarının bir veritabanıdır. Görüntüler, veri tabloları ve amino asit dizileri içerir ve bu varlıkları okunabilir özetlere dönüştürmek için büyük dil modelleri (LLM) adı verilen yapay zeka (AI) araçlarını kullanan biyoenformatikçi Chris Thorpe tarafından yönetilir. Ancak ChatGPT veya başka bir web tabanlı LLM kullanmaz. Bunun yerine Thorpe, AI’yı dizüstü bilgisayarında çalıştırıyor.

Küçük yapay zeka modelleri avantajlar sağlıyor

Son birkaç yıldır, LLM’lere dayalı sohbet robotları şiir yazma veya sohbetlere katılma yetenekleri nedeniyle övgü aldı. Bazı LLM’lerin yüz milyarlarca parametresi vardır – ne kadar çok parametre varsa, o kadar karmaşıktır – ve yalnızca çevrimiçi olarak erişilebilir. Ancak daha yakın zamanda iki trend daha ortaya çıktı. Birincisi, kuruluşlar, bir modeli eğitmek için kullanılan ağırlıkların ve önyargıların herkese açık olduğu LLM’lerin ‘açık ağırlıklar’ sürümlerini yapıyor, böylece kullanıcılar, hesaplama gücüne sahiplerse bunları indirip yerel olarak çalıştırabiliyorlar. İkincisi, teknoloji firmaları, tüketici donanımlarında çalıştırılabilen ve daha eski, daha büyük modellerin performansıyla rekabet edebilen ölçeklendirilmiş sürümler yapıyor.

Araştırmacılar bu tür araçları paradan tasarruf etmek, hastaların veya şirketlerin gizliliğini korumak veya tekrarlanabilirliği sağlamak için kullanabilirler. İngiltere, Oxford’da bulunan ve İngiltere, Hinxton’daki Avrupa Moleküler Biyoloji Laboratuvarı’nın Avrupa Biyoenformatik Enstitüsü’nde çalışan Thorpe, araçların neler yapabileceğini araştıran birçok araştırmacıdan sadece biri. Thorpe, bu eğilimin büyüme olasılığının yüksek olduğunu söylüyor. Bilgisayarlar daha hızlı hale geldikçe ve modeller daha verimli hale geldikçe, insanlar en yoğun ihtiyaçlar dışında dizüstü bilgisayarlarında veya mobil cihazlarında giderek daha fazla AI çalıştıracak. Bilim insanları sonunda parmaklarının ucunda AI asistanlarına sahip olacaklar. Ancak yalnızca onlara uzaktan erişim değil, gerçek algoritmalar.

Son birkaç yıldır birkaç büyük teknoloji firması ve araştırma enstitüsü, Londra’daki Google DeepMind; Kaliforniya, Menlo Park’taki Meta; ve Seattle, Washington’daki Allen Yapay Zeka Enstitüsü dahil olmak üzere, küçük ve açık ağırlıklı modeller yayınladı

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir