Techinside Google News
Techinside Google News

Volan enerji depolama tesisi dünyanın en büyüğü olacak

Çin’deki volan enerji depolama tesisi dünyanın en büyük enerji santrali unvanını alacak. Tesisin gücü 30 MW kapasitede.
- Advertisement -

Çin’in Dinglun Volan Enerji Depolama Tesisi, 30 MW’lık güç çıkışıyla şu anda türünün en büyük enerji santrali konumunda. ABD’de etkileyici enerji depolama tesisleri var. Bunlardan en büyüğü New York, Stephentown’da bulunan 20 MW’lık Beacon Power volan istasyonu. Yakın zamana kadar dünyanın en büyük volan enerji depolama sistemi (FESS) idi, ancak artık değil.

Dünyanın en büyük volan enerji depolama tesisi

Çin, Shanxi eyaletinde Dinglun volan enerji depolama güç istasyonu adı verilen 30 MW’lık (MW) devasa bir FESS geliştirdi. Bu istasyon artık şebekeye bağlandı ve bu da onu şimdiye kadar inşa edilmiş en büyük operasyonel tesisi haline getirdi.

Çin Enerji Depolama İttifakı’na (CNESA) göre, istasyon Çin’deki yerel elektrik şebekesinin istikrara kavuşturulması ve yenilenebilir enerji entegrasyonunun desteklenmesinde büyük rol oynayacak.

Bir volan enerji depolama sistemi, volan adı verilen büyük ve ağır bir tekerleği çok yüksek hızlarda döndürerek çalışır. Enerji, dönen tekerlekte dönme kinetik enerjisi olarak depolanır. Elektrik gerektiğinde, volanın dönüş hızı düşürülür ve depolanan kinetik enerji bir jeneratör kullanılarak tekrar elektrik gücüne dönüştürülür. Bu tür depolama, enerjiyi hızlı bir şekilde depolayıp serbest bırakabildiği için kullanışlıdır ve bu da onu şebekedeki elektrik arz ve talebini dengelemek için ideal hale getirir.

Basınçlı hava, pompalı hidro ve diğer çeşitli mekanik enerji depolama sistemlerine kıyasla daha fazla verimlilik ve daha yüksek güç yoğunluğu sunmaktadır. Ayrıca, Li-ion piller ve süper kapasitörler gibi diğer popüler enerji depolama çözümleriyle karşılaştırıldığında , daha uzun kullanım ömürlerine (~20 ila 30 yıl) sahiptirler ve daha az çevresel etkiye sahiptirler.

Bunun nedeni, hiçbir kimyasal veya toksik ağır metal kullanmamalarıdır. Bir çalışma, “FESS ayrıca dağıtım verimliliğini iyileştirmek ve rüzgar veya güneş çiftlikleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından gelen güç çıkışını yumuşatmak için elektrik şebekesi düzenlemesi için de iyi adaylardır” diyor.  Dinglun istasyonunun inşasına 2023 yılında başlandı. Projenin toplam maliyeti tam 48 milyon dolar oldu.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir