Techinside Google News
Techinside Google News

Yapay zeka ve sanat: Yaratıcılığın yeni boyutu ve sanat dünyasındaki etkileri

Yapay zeka ve sanat birlikteliği, teknolojinin sanat dünyasındaki etkilerini ortaya koyuyor. Yaratıcılık yeni bir boyut kazanıyor.
- Advertisement -

2020’de pandemi dünyanın büyük bölümünün kapanmasını zorunlu kıldı. Birçok işletmenin çevrimiçi ortama geçmesine neden oldu; bazıları ise ilk kez. Yapay zeka ve sanat bu dönemde önemli bir rol oynamaya başladı. Sanat piyasasının yerleşik normlardan hızla uzaklaşarak uzaktan satış, artırılmış gerçeklik simülatörleri ve çevrimiçi görüntüleme odaları gibi yeniliklere doğru geçiş yapmaya başladığı dönem bu karantina dönemiydi.

Bu dönem ayrıca, piyasanın potansiyelini giderek daha fazla ortaya koyuyor. Yapay zekanın yeni bir döneminin başlangıcını da müjdeledi. Yapay zekanın dikkate değer bir teknoloji olduğu inkar edilemez. Yine de birçok kişi bu teknolojinin sektördeki bazı kişiler tarafından yerleşik normlara bir tehdit olarak algılanmasıyla net bir faydaya dönüşüp dönüşmeyeceğini merak ediyor.

Yapay zeka ve sanat dünyasındaki faydaları

Daha hızlı işlemler

Yapay zekanın sanat işine yerleşmesinin yollarından biri de yararlı bir araştırma aracı olmasıdır. Galeriler için zaman kazandıran bir olgu olabiliyor. Christie’s Londra’da 20. ve 21. Yüzyıl Sanatı Başkan Yardımcısı Dirk Boll, işe başladığında araştırmanın “elle yapıldığını ve birkaç gün sürdüğünü” ancak yapay zekanın kataloglama gibi süreçleri saniyelere indirebileceğini belirtiyor.

Takip ve tahmin

Ayrıca sanat uzmanlarının piyasa gelişmelerini yorumlamalarına, ilgili kamu figürlerinin faaliyetlerini izlemelerine ve toplama davranışlarını ve kalıplarını anlamalarına ve analiz etmelerine olanak sağlıyor. Boll’un da değindiği gibi, yapay zeka rekor hızlarda muazzam miktarda veriyi yorumlayabilir , bu da piyasa gelişmelerinin analizini her zamankinden daha hızlı ve kolay hale getirir.

Sanatın tanımlanması ve değerinin değerlendirilmesi

Sanat dünyasında bir diğer faydası da piyasa süreçlerini otomatikleştirmeye yardımcı olma yeteneğidir. Koleksiyoncular ve yatırımcılar artık yapay zekayla farklı sanat eserlerinin değerini daha doğru bir şekilde değerlendirebiliyor. En azından teoride sayısız tarihi kayıt, müzayede kataloğu ve diğer belgelerden gelen verilere erişim var. Böyle olduğu için, stilistik unsurları, pigment türlerini analiz ediyor. Ayrıca fırça darbelerini analiz ederek sanat eserlerinin doğrulanmasına da yardımcı olabiliyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir