Techinside Google News
Techinside Google News

Japon ispace şirketi, ikinci kez Ay’a gidecek!

Japon ispace şirketi, ikinci kez Ay'a gidiyor. İşte son dönemde çok konuşulan konu hakkındaki en önemli ve en çarpıcı detaylar…
- Advertisement -

Japonya merkezli özel uzay keşif şirketi ispace, Ay’a ikinci iniş denemesi için hazırlıklarını sürdürüyor. Firma, “Resilience” adını verdiği iniş aracı ve “Tenacious” isimli mini gezgini taşıyan yeni misyonunu Aralık ayında Florida’dan SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatmayı planlıyor.

Japon ispace şirketi, ikinci kez Ay’a gidiyor

ispace CEO’su Takeshi Hakamada, Resilience’in montaj ve entegrasyon işlemlerinin tamamlandığını ve iniş alanının belirlendiğini açıkladı. İkinci görevin planlandığı gibi ilerlediğini ve herhangi bir sorun olmadığını belirten Hakamada, iniş aracının Ay’ın 60.5 derece kuzey enlemi ve 4.6 derece batı boylamında yer alan Mare Frigoris, yani “Soğuk Deniz” olarak bilinen bölgeye iniş yapacağını söyledi.

Japon ispace şirketi, ikinci kez Ay'a gidiyor.

ispace’e göre, bu alan mühendislik, operasyonel kısıtlamalar ve bilimsel değer göz önünde bulundurularak seçildi. Bölgenin sürekli güneş ışığı alabilmesi ve Dünya ile iletişim kurulabilmesi gibi kriterler de tercih edilmesinde etkili oldu. Ayrıca, olası aksilikler için yedek iniş alanları da belirlendi. Eğer ispace’in görevi başarılı olursa, bir araç ilk kez Ay’ın bu kadar kuzeyine iniş yapmış olacak.

Resilience iniş aracı, toplamda beş farklı yük taşıyacak. Bu yükler arasında su elektroliz ekipmanı, gıda üretimi deneyleri için bir modül ve derin uzay radyasyonunu ölçen bir cihaz yer alıyor. Ayrıca, Japonya’nın ünlü oyun firması Bandai Namco tarafından geliştirilen bir hatıra alaşım plakası da Resilience ile Ay’a gönderilecek. En dikkat çeken yüklerden biri ise, 26 santimetre uzunluğundaki Tenacious gezgini. HD kameraya sahip olan bu mini gezgin, Mikael Genberg’in kırmızı çerçeveli küçük bir “Ay Evi”ni de taşıyacak.

Bu misyon, ispace’in HAKUTO-R iniş aracı temelinde geliştirilen ikinci Ay iniş denemesi olacak. İlk misyon, 2023 Nisan ayında bir sensör hatası nedeniyle başarısız olmuştu. Bu arada, bu yılın başlarında Japonya Uzay Ajansı (JAXA), SLIM adlı uzay aracıyla Ay’a iniş yapmış ancak araç baş aşağı indiği için görev kısa sürmüştü.

2024 yılında ABD’li Astrobotic’in Peregrine aracıyla yaptığı iniş denemesi de başarısızlıkla sonuçlanmış, araç Ay’a ulaşamadan Dünya atmosferine yeniden girerek yok olmuştu. Bir diğer ABD’li şirket Intuitive Machines’in Odysseus aracı ise Ay’a inmeyi başarmış ancak devrilmişti. Çin’in Chang’e 6 görevi ise Ay’ın uzak tarafına inmeyi ve numuneleri Dünya’ya başarıyla geri getirmeyi başardı.

ispace’in ikinci Ay iniş denemesi, özel sektörün uzay keşiflerindeki artan rolünü ve Ay’a yönelik küresel ilgiyi göstermesi açısından önemli bir gelişme. Görevin başarılı olması durumunda, ispace Ay’a yumuşak iniş gerçekleştiren ilk özel şirket olacak. Bu da, gelecekteki ticari Ay misyonları için önemli bir adım olacak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir