İlk başta tamamen uzun formlu yazılara odaklanan blog platformu Medium, emekleme dönemini atlatıp nakit ihtiyacıyla karşılaşınca farklı alanlara yönelmiş ve hem okurlara farklı deneyimler sunmak hem de yazarları içeride tutabilmek için çeşitli yöntemler denemeye başlamıştı. Bu yöntemlerden biri Çinli yöneticilerin bam teline basmış olacak ki, yasaklarıyla ünlü Çin, Medium’a erişimi de yasakladı.
TNW haberine göre erişim engelinin altında yakın zamanda gelen güncelleme var. Bu güncellemeyle birlikte blog ve sosyal ağ harmanına dönen platformda içeriği bulunan yayıncılara bundan maddi gelir elde etme imkanı tanımıştı. Yapılan değişiklik üzerinden, Çin’de yasaklı olan blogların da Medium aracılığıyla ülkedeki okurlara erişebilmesinden endişe edildiği belirtiliyor.
Medium’un getirdiği yeni özellik sayesinde yayıncılar, içeriklerini abonelik yoluyla okurlarına ulaştırabiliyor. Dileyen yayıncı ise abonelik ücreti yerine her gönderinin altına ‘doğal reklam’ alabiliyor.
Medium ilk değil; Çin bunu hep yapıyor
Time ve The Economist gibi dünya genelinde itibar gören yayınlara da erişim engeli koyan Çin’in bu tutumu, bir yandan da ülkenin kendi teknolojisini geliştirmesine zemin oluşturuyor. Engeller üzerinden ilerlemek ne kadar mümkün bilinmez ancak, Facebook ve Twitter’ın yasaklı olduğu ülkede Weibo gibi yerel sosyal ağlar ve WeChat gibi anlık mesajlaşma uygulamaları milyonlarca kullanıcıya ulaşıyor.
Elbette ülkedeki gelişimi doğrudan uygulanan sansüre bağlamak doğru olmaz. Neticede Twitter, YouTube ve ara sıra Blogger’a sansür uygulamasına karşın, bu servislerle yerel arenada bile rekabet edebilecek bir değer ortaya koyamayan ülkeler de mevcut.