Girişim sermayesi, melek yatırımcılık, startup vb. kavramların dünya ekonomisindeki ağırlığı artıyor. Aralarında sağlık, yapay zeka gibi özel konulara odaklananların da ortaya çıktığı girişim sermayesi şirketleri yapılan analizlere göre 2016’ya rekorla başladı.
Thomson Reuters ve National Venture Capital Association verilerine göre yılın ilk 3 ayında girişim sermayesi şirketlerinin yaptığı yatırım miktarı tamı tamına 11 milyar 997 milyon 300 bin dolar. Bu, aynı zamanda .com balonunun patladığı 2001’den bu yana en iyi başlangıcı temsil ediyor.
Kurumun verilerine göre 13,2 milyar dolarlık girişim sermayesi yatırımının gerçekleştiği 2007’deki toplam yatırım miktarına da bir hayli yaklaşan 2016’nın ilk 3 ayında, adet değil ama toplam tutar açısından bir artış olduğu görülüyor.
Toplam 57 girişim sermayesi yatırımının gerçekleştiği bu dönem, geçen yıla göre düşüşte. 2015’in ilk üç ayında 69 farklı yatırım ile 7,5 milyar doların biraz üzerinde bir ekonomik büyüklük ortaya çıkmıştı. 2016’nın başlangıcı, 12 adet daha az yatırıma sahne olsa da neredeyse 5 milyar dolarlık daha büyük bir fonu işaret ediyor.
TechCrunch’ın ilgili haberinde bu durumun yeni bir balon oluşturma riskine de değinilmiş. Görüş alınan Battery Partners ortağı Neeraj Agrawal ve PwC yetkilileri şu an için böyle bir risk bulunmadığını belirtiyor.
İçinde bulunduğumuz yılın girişim sermayesi alanında bu denli hızlı bir girişe sahne olmasında iki şirketin önemli rolü var. Bunlardan biri olan Lyft aldığı 1 milyar dolarlık, Florida merkezli artırılmış gerçeklik şirketi Magic Leap ise 794 milyon dolarlık yatırımla toplamın neredeyse yüzde 10’unu almış durumda. En fazla yatırım alanlarda ilk 5’i oluşturan diğer şirketler ise Sunnova Energy, Uber ve Flatiron Health.
İlk 3 aydaki genel durumda hangi sektör dikkat çekici bir çıkış yaptı sorusunun yanıtı ise biyoteknoloji. 1.8 milyar dolarlık yatırım alan bu gruptaki şirketlere yılın kalanında yeni yatırımlar gelmesi çok da şaşırtıcı olmayacak. Kısa bir süre önce sizlerle paylaştığımız, dünyanın en hızlı 1 milyar dolarlık değere ulaşan şirketi ünvanını ele geçiren Çinli iCarbonX’in de bir biyoteknoloji şirketi olduğunu da ekleyelim.