Techinside Google News
Techinside Google News

Robot kol nükleer yakıt temizliğine başladı!

Fukuşima’da robot kol nükleer yakıt temizliğine başladı. 22 metre uzayabilen robot kol, erimiş nükleer yakıtı temizliyor.
- Advertisement -

Japonya, Fukuşima felaketinden 13 yıl sonra erimiş nükleer yakıtı temizlemeye başladı. Yüksek radyasyon seviyelerine rağmen Fukuşima reaktörlerinden tehlikeli maddelerin çıkarılması için olta benzeri bir kolun da aralarında bulunduğu gelişmiş robotik teknoloji kullanılıyor.

Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi (Tepco), önemli aksiliklerle karşılaştıktan sonra Japonya’nın Fukuşima nükleer santralinden az miktarda radyoaktif enkazı temizlemek için kritik bir operasyon başlattı. Bu operasyon, 2011 yılında meydana gelen tsunamiden ciddi şekilde zarar gören santralin devre dışı bırakılmasına yönelik uzun ve karmaşık sürece doğru önemli bir adım teşkil ediyor.

Robot kol nükleer yakıt temizleme görevini üstlendi

11 Mart 2011’de 9.0 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan tsunaminin ardından tarihin en büyük nükleer felaketlerinden birine  uğrayan Fukuşima Daiichi nükleer santralinde halen yaklaşık 880 ton yüksek radyoaktif madde bulunuyor. Bu enkazın kaldırılması, onlarca yıl süren devre dışı bırakma projesinin en zorlu yönlerinden biri olarak kabul ediliyor. Tepco başlangıçta deneme kaldırma işlemine 22 Ağustos’ta başlamayı planlamıştı ve analiz için yaklaşık üç gramlık küçük bir numune çıkarmayı hedefliyordu. Ancak gerekli ekipmanların montajında ​​sorun tespit edilmesi üzerine faaliyet durduruldu.

Sorun, 2 numaralı reaktörün muhafaza kabına bir geri alma cihazı yerleştirmek için tasarlanan beş borunun yanlış kurulumunu içeriyordu. Bu sorun, Tepco’yu gerekli ayarlamaları yapmak için operasyonu geçici olarak durdurmaya zorladı. Tepco o zamandan beri kurulumu düzeltti ve operasyona devam etti.

Reaktörlerin içindeki aşırı yüksek radyasyon seviyeleri göz önüne alındığında, Tepco çıkarma işlemini gerçekleştirmek için özel robotik teknoloji geliştirmek zorunda kaldı. Bu tür cihazlardan biri, küçük miktarlardaki döküntüyü almak için reaktöre pençe benzeri bir metal tutamak indirmek üzere uzaktan kumanda edilecek bir olta gibi işlev görecek şekilde tasarlanmış robotik bir kol.

22 metre uzayabilen cihaz, 3 gram daha az tehlikeli madde toplamak için muhafaza kabına yerleştirilecek. İşlemin yaklaşık iki hafta sürmesi bekleniyor. Şubat ayında Tepco, bu göreve hazırlık olarak reaktörlerden  birine iki mini drone ve bir “yılan biçimli robot”  yerleştirdi. Bu gelişmiş teknolojiler, yüksek radyasyon seviyeleri nedeniyle insan girişinin imkansız olduğu reaktörlerin içindeki zorlu ortamda gezinmek için çok önemli.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir