Facebook F8 etkinliğindeki en iyi konuşmanın Mark Zuckerberg değil, bir WhatsApp mühendisinden gelmesi şaşırtıcıydı. İki yıl önce Facebook tarafından 19 milyar dolara satın alınan WhatsApp’te yazılım mühendisi olarak çalışan Rick Reed, sadece 57 mühendisin, 900 milyona ulaşan WhatsApp kullanıcısının birbirine her gün gönderdiği 42 milyar mesajın altından nasıl kalktıklarını anlattı.
Rick Reed’in konuşmasının ana temasını, küçük ve işine odaklı bir ekip ve startup ruhu ile çalışarak cesur şirket politikalarını uygulamaktan korkmamak oluşturuyordu. Bunu ise WhatsApp’in lazer keskinliğindeki odağı sağlıyor. Reed buna örnek olarak Hangouts ya da Messenger gibi diğer anlık sohbet uygulamalarının sunduğu envai çeşit -sohbet dışı- özelliği veriyor: “Bizim odaklandığımız şey ise en basit, en güvenilir sohbet uygulamasını yapmak. Görevimiz bir sürü fazladan zımbırtı olmaksızın basit, hızlı ve güvenli bir iletişim aracı oluşturmak.”
Deneyimli mühendise göre bunun adı “Yetecek Kadar mühendislik” (Just Enough engineering) ve bu sayede şirket, kaynaklarını, kendi odağını dağıtmayacak şekilde değerlendirebiliyor.
WhatsApp ekibi toplantı yapmıyor
Şirket demek bizim için toplantı demek. Beş kişilik küçük bir ekip bile ofis ararken önce “toplantı odası nerede olacak?” sorusuyla işe başlar. Oysa WhatsApp bunun tam tersini benimsiyor. Şirketin “toplantısızlık” kültürü (her zaman sağlanamasa da) toplantılardan tümüyle arındırılmış bir çalışma düzenini hedefliyor ve çalışanların birbiriyle çeşitli mesajlaşma araçları (Rick Reed burada isim vermedi ama muhtemelen Slack’i kastetti) üzerinden iletişim kurmasını teşvik ediyor: “Böylelikle yaptığımız işe odaklanabiliyoruz ve oldukça sessiz bir ofise sahibiz.”
Business Insider, 57 mühendise sahip bir ekibin, olası bir soruna Facebook ya da Google kadar cömert bir şekilde işgücü kaynağı aktaramayacağının altını çiziyor. Böyle bir ekipte titiz bir planlama ve mühendislik ekiplerini ve zamanı doğru şekilde ayarlama gerekliliği vardır. Ancak bunu başardığınız anda eldeki ekipi tam olarak sorun çözmeye odaklanabilir. Reed, doğru pozisyona doğru kişiyi getirmek için oldukça fazla çalıştıklarını belirtiyor.
Az insan az hata yapar
Google’da çalışan binlerce kişilik personelin yapabileceği hataların toplamını düşünün. Bir de 57 mühendisin birim zamanda yapacağı toplam hatayı göz önüne getirin. İkincisi daha kesin çözüm gibi görünüyor, değil mi? Rick Reed daha az çalışan sayesinde, insan eliyle yapılacak hataların ve karışıklıkların önüne geçtiklerini söylerken, böylelikle şirket altyapısını da daha küçük ölçekte tutabildiklerini vurguluyor.
Diğer teknoloji devleri ise yeni özellikler ve devasa veri yığınları nedeniyle insana bağlılıktan kurtulabilmek için milyonlarca dolar yatırım yaparak, süreç otomasyonu çözümlerine başvuruyor. Reed, mutlaka gerekmediği sürece otomasyon çözümleri kullanmadıklarını, mühendislerin el emeğine kıymet verdiklerini anlatıyor.
Az kişi olmak aynı zamanda her bir çalışanın yokluğunun daha fazla hissedilmesi demek oluyor. Reed konuşmasını bitirirken, pazarlama, basın toplantıları veya geliştirici konferansına fazla vakit ayırmanın şirket odağını dağıtacağına inanıyor ve Facebook F8 geliştirici konferansındaki konuşmasını şöyle bitiriyor; “Eğer biri sorarsa, ben burada yokum.”