Techinside Google News
Techinside Google News

Çalışanlarınızı Yapay Zekâ Becerileriyle Güçlendirmenin Dört Yolu

yapay zekâ, kuruluşların işleyiş şeklini hızla etkilerken, çalışanlarınızın bu hızlı ve giderek daha dijital dünyada ihtiyaç duyulan becerileri kazanmalarına yardımcı olmanız kritik önem taşıyor
- Advertisement -

Işıl Hasdemir
Dell Technologies Türkiye Genel Müdürü

Yapay Zekâ (AI) becerileri kavramı, AI araçlarının ne zaman, nerede ve nasıl güvenli ve sorumlu bir şekilde kullanılacağını anlamakla ilgili. Ancak kuruluşların, çalışanlarının bu kavramları işlerinde kavramalarını sağlamaları oldukça zor. Üretken yapay zekâ (GenAI) da dahil olmak üzere yapay zekâ, kuruluşların işleyiş şeklini hızla etkilerken, çalışanlarınızın bu hızlı ve giderek daha dijital dünyada ihtiyaç duyulan becerileri kazanmalarına yardımcı olmanız kritik önem taşıyor.

GenAI, çalışanlarınızın iş yapış şekillerini kökten değiştirecek. McKinsey araştırması, GenAI’nin bugünden 2030 yılına kadar neredeyse tüm mesleklerde iş faaliyetlerinin yüzde 70’ine kadarının otomasyonunu sağlayabileceğini ortaya koyuyor. GenAI’nin gelişim ve kullanımı henüz başlangıç aşamasında olsa da zamanla daha da akıllı ve yaygın hâle gelecek.

GenAI hâlihazırda e-posta, kelime işlem uygulamaları ve toplantı yazılımları gibi günlük araçlarda yaygın olarak kullanılıyor. GenAI, daha fazla araç ve iş akışına doğru genişlemeye devam edecek ve çalışma alışkanlıklarımızı daha da dönüştürüp üretkenliği artıracak.

Bu durum birçok kişi için sürpriz değil. Aslında, Dell Technologies’in son Innovation Catalysts araştırmasına katılanların yüzde 81’i, AI ve GenAI’nin kendi sektörlerini önemli ölçüde dönüştüreceği konusunda hemfikir. Bu noktada doğru yapay zekâ ve veri desteğiyle çalışanlarının yaratıcılığını ve inovasyon becerilerini kullanan kuruluşların başarıya giderek daha da yaklaşacaklarını söylemek mümkün. Elbette bunun tek bir yolu yok. Peki bir kuruluşta GenAI’yi başarıyla uygulamak için hangi yollar izlenebilir? Gelin, birlikte bakalım;

AI ve GenAI’nin kuruluşunuzun stratejik hedefleriyle nasıl bağlantılı olduğunu anlayın ve anlatın

Her değişiklikte olduğu gibi, ekibinize neden bu teknolojileri kullanmanız gerektiğini anlatmanız çok önemli. Onlara bu teknolojilerin deneyimlerini nasıl zenginleştirebileceğini gösterin. Bu teknolojiler işlerini nasıl geliştirebilir? Deneyimlerini veya üretkenliklerini nasıl artırabilir? Çalışanların elde edilebilecek avantajları ve GenAI’nin kuruluşun hedeflerine ulaşmasına nasıl yardımcı olduğunu görmelerini sağlamak önemli. İki veya üç yüksek etkili uygulamayı belirleyip, bu uygulamaları geniş çapta kullanarak ekibinize ilerlemeyi ve etkilerini göstermek daha da iyi bir yaklaşım olacaktır.

Denemeye teşvik edin

Çeviklik ve öğrenme arzusu, önümüzdeki beş yıl içinde inovasyonu teşvik etmenin en önemli yollarından biri olacak. AI ve GenAI bu konuda kesinlikle yardım sağlayabilir ancak bunların veya diğer yeni teknolojilerin tam potansiyelleriyle uygulanabilmesi için temelde bir deneme kültürü gerekli. AI araçlarının ne zaman, nerede ve nasıl güvenli ve sorumlu bir şekilde kullanılacağını bilmek yeterli değil. Ekibinizin, yaratıcılık, uzmanlık ve eleştirel düşünme gibi doğuştan gelen insan nitelikleriyle birlikte AI yetkinliğine sahip olması, problem çözme konusunda yeni yaklaşımlar bulmaları için gerekli. Innovation Catalysts araştırmasında karar vericilerin yüzde 65’inin 2030 yılında ihtiyaç duyulan iş ve becerilerin çoğunun henüz ortaya çıkmadığı konusunda hemfikir olduğunu düşündüğünüzde bu daha da önemli hâle geliyor. Çalışanlarınıza belirsizlik, değişim ve başarısızlıkla başa çıkabileceklerine dair güven aşılamak önemli. Bunlar, bilinenlerle henüz bilinmeyenleri veya tam olarak planlandığı gibi gitmeyen bir girişimden öğrenilenleri kabul etmeyi de içeriyor.

Yapay zekâ için optimize edilmiş, sezgisel, iş birliğine dayalı ve güvenli teknoloji sağlayın

Kültürünüzü temel alarak, şimdi ve gelecekte işlerin nasıl yapıldığını yeniden düşünmek için doğru teknolojiyi uygulamaya koyun. Bir iş gücünün verimliliğini artırma ve inovasyon geliştirme becerisi, güvenli iş birliği ve üretkenlik için gerekli araçlara sahip olmasına bağlıdır. Dağıttığınız araçların elinizdeki görev için doğru olması gerekiyor. Örneğin ekibinize, yoğun yapay zekâ geliştirme ve dağıtımının üstesinden gelebilecek işlem, bellek ve depolama alanına sahip GenAI’ye hazır cihazlar vermek veya onlara günlük süreçlerde ve görevlerde ihtiyaç duyulan otomasyonu sağlayan en yeni donanım ve yazılımları sunmak gibi.

İş gücünüzü beceriler ve yönergelerle güçlendirin

Ekibinizi yalnızca teknolojinin kendisi hakkında eğitmekle kalmamalı, aynı zamanda bunları sorumlu bir şekilde nasıl kullanacaklarına dair onlara net yönergeler de sunmalısınız. Tutarlı iletişim yürütmeniz, araçlar ve kullanım durumları geliştikçe sürekli eğitim sunmanız şart. Başarılı bir şekilde uygulandığında GenAI, çalışanların iş deneyimini artırma potansiyeli sunuyor. Innovation Catalysts araştırmasına katılan karar vericilerin yüzde 79’u, makinelerin yeteneklerimizi artırarak insan verimliliğini yeni boyutlara taşıyacağı konusunda hemfikir. Ekiplerinizin, insan inovasyonunu ve yaratıcılığını tamamlamak üzere GenAI’yi etkin bir şekilde kullanmak için uygun becerilere, yetkiye ve donanıma sahip olmaları gerekir. Daha sıradan, tekrarlayan görevleri AI, GenAI veya diğer araçlara devretmek, çalışanların yeteneklerini artırmalarına ve daha stratejik işler yapmalarına olanak tanır.

Tıpkı inovasyona dayalı bir kültürü teşvik etmeye çalışmanız gibi, kuruluşların da AI ve GenAI çevresinde bir ortam ve kültür oluşturmaları gerekiyor. Bu kültür, yeni araçlarla güvenli denemeler yapmaya olanak tanıyacak şekilde eğitim, bilgi şeffaflığı ve alan sağlamalı. Unutmayalım ki bu unsurların birleşimi, insan-makine ortaklığının potansiyelini ortaya çıkaracak ve inovasyonu daha hızlı ilerletecek.

Işıl Hasdemir Dell Technologies Türkiye Genel Müdürü
Işıl Hasdemir
Dell Technologies Türkiye Genel Müdürü

Işıl Hasdemir
Dell Technologies Türkiye Genel Müdürü

Dell Technologies Türkiye’de iş strateji ve yönlendirmeden sorumlu olan Işıl Hasdemir, Temmuz 2020’de görevine başladı. Hasdemir; Türkiye’de satış, servis ve destek fonksiyonlarını birbirinden ayıran ve şirketin, kuruluşların dijital dönüşüm gündemlerini hızlandırmalarına yardımcı olma misyonunu başarıyla yürüten bir ekibe liderlik ediyor. Hasdemir’in liderliğindeki Dell Technologies, Türkiye’nin ICT sektöründeki güçlü konumunu korumaya devam ediyor. Türkiye’nin öne çıkan teknoloji liderlerinden biri olan Hasdemir, aynı zamanda Dell Technologies bünyesinde “teknolojiyi dünyanın daha iyi bir yer haline getirilmesi adına kullanma” misyonuyla çeşitli projelere imza atıyor. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Elektrik ve Elektronik Mühendisliği lisans derecesine sahip olan Hasdemir, Dell Technologies’e katılmadan önce 2005’te Cisco Ülke Lideri ve ardından 2009’da Genel Müdür Yardımcısı olarak atanmış ve kariyerinin öncesinde ise NCR Türkiye’de çeşitli liderlik görevlerinde bulunmuştur.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir