Bristol Üniversitesi’ndeki mühendisler, Braille alfabesini gerçek zamanlı olarak İngilizce metne çevirebilen bir kalem olan “Braille-tip” adı verilen bir cihaz geliştirdi. Bu kalem benzeri cihaz, sadece bir santimetre boyutunda küçük bir sensöre ve Braille’i okumak için özel olarak tasarlanmış 19 kanala sahiptir. İlk denemelerde cihaz, Braille’i İngilizce metne dönüştürmede etkileyici bir yüzde 84,5 doğruluk oranına ulaşarak Braille okuryazarlığını dönüştürme potansiyelini kanıtlamıştır.
Sensör destekli kalem ile metin-metin dönüşümü
Çalışmanın baş yazarı Dr. George Jenkinson: “Braille-tip adlı bu cihaz, insanların bağımsız öğrenme becerisine yardımcı olmak için tasarlandı ve umarız Braille okuryazarlığını artırma çözümünün bir parçası olur” şeklinde açıklama yaptı.
Braille-tip’in özünde, yumuşak bir silikon zarın altındaki karmaşık bir sıvı kanalları sistemi aracılığıyla Braille okuyabilen, standart bir kaleme monte edilmiş kompakt bir dokunsal sensör bulunur. Bu kanallar, 19 hassas alandan bir kameraya dokunsal bilgi iletir ve cihazın kabartmalı kartonda yaygın olarak bulunan ve Braille okuyucuları tarafından yaygın olarak kullanılan kabartmalı Braille noktalarını algılamasını sağlıyor.
Dr. Jenkinson cihazı kullanma konusundaki kişisel deneyimi hakkında: “El tipi cihazı kullanarak birden fazla Braille pasajını okudum ve dokunsal ipuçlarını (Braille çıkıntıları) İngilizce metne ne kadar doğru bir şekilde işleyebildiğini analiz ettim” dedi.
Braille-tip’in en etkileyici yönlerinden biri, derin öğrenme veya kapsamlı eğitime ihtiyaç duymadan gerçek zamanlı olarak çalışan algoritmasıdır. Bu, cihazı oldukça öngörülebilir ve uyarlanabilir hale getirir ve kullanıcılara karmaşık yazılımlara dayanmayan basit bir deneyim sunuyor.
Braille uçlu kalem, her iki işaret parmağının aynı anda kullanıldığı gelişmiş Braille okuma tekniğine benzer şekilde çalışır; biri harfleri tekrar kontrol ederken diğeri okumaya devam ediyor. Öğrenciler için Braille ucu, Braille metninin gerçek zamanlı İngilizce çevirilerini sunarken becerilerini geliştirmelerine yardımcı olan bir rehber görevi görebilir.
Braille-tip’in arkasındaki ekip, cihazı daha da doğru ve kullanıcı dostu hale getirmek için işlevselliğini iyileştirmek için şimdiden çalışıyor. Dr. Jenkinson, “Cihaz mümkün olan en kısa sürede katılımcılarla test edilmeli ve prototipler, arzuları ve böyle bir cihazın potansiyel kullanımı ciddi bir şekilde değerlendirilebilsin diye hedeflenen son kullanıcılara sunulmalı” dedi.