Techinside Google News
Techinside Google News

Otonom su altı drone rekor kırdı!

Norveç’te otonom su altı drone yeni bir rekor kırıyor. Üstelik drone’daki konum hatası sadece yüzde 0,02 seviyesinde oldu.
- Advertisement -

Norveç’in rekor kıran dev su altı drone’u otonom olarak 3.400 metre derinlikte yüzüyor. AUV, 50 metreden 3.400 metreye kadar derinliklere ulaştı, 1.200 deniz mili mesafe kat etti ve sadece yüzde 0,02’lik bir konum hatasına sahip odlu.

Norveç’teki dev bir su altı insansız hava aracı, haftalar süren bir görevde otonom olarak 3400 metre derinlikte yüzerek rekor kırdı. Bu önemli gelişme, Norveçli firma Kongsberg’in Hugin Endurance Otonom Sualtı Aracı’nın (AUV) geliştirme testleri sırasında kaydedildi. Firmanın Hugin ailesindeki en yeni AUV’si olan Endurance, uzun menzilli, bağımsız kıyıdan kıyıya operasyonlara olanak sağlıyor.

Otonom su altı drone yüksek hassasiyete sahip

Şirketten yapılan açıklamada: “Dalışın üzerinden 10 saat geçtikten sonra önceden konuşlandırılmış bir transponderden son navigasyon güncellemesi alındıktan sonra, 8 tonluk, 40 ft’lik AUV, tüm insan etkileşiminden tamamen bağımsız bir şekilde ve sorti boyunca hiçbir harici navigasyon yardımı olmadan çalıştı” ifadeleri yer alıyor.

Görev 50m ile 3.400m arasındaki derinlikleri kapsayarak beklenen 1.200 deniz mili menzile başarıyla ulaştı. Hugin Endurance’ın, kat edilen toplam mesafenin yalnızca yüzde 0,02’si kadar bir konum hatasıyla geri döndüğü dikkat çekici. Hugin Endurance, insan yardımına ihtiyaç duymadan uzun süreler boyunca işlev görebilen tamamen kendi kendine yeten bir sistem.

Endurance, serbest yüzme Hugin AUV serisindeki en büyük versiyondur. Optimize edilmiş hidrodinamik, harika manevra kabiliyeti ve yüksek stabilizasyon doğruluğu sunuyor. Sualtı insansız hava aracı, görev yetenekleri ve durumsal farkındalık için tasarlanmış çeşitli sensörlerle donatılabilir. Bunlara, Kongsberg’in HISAS sentetik açıklıklı sonarları ve EM çok ışınlı sistemleri gibi haritalama ve incelemeler için güvenilir hidro-akustik araçlar dahildir. Hem su altı hem de yüzey sensörleri otonom karar vermeyi destekler.

Şirkete göre Endurance, basınca dayanıklı Li-ion pillerin en yeni nesli, sensör yedekliliği, görev içi işleme ve HISAS mikro navigasyonlu Sunstone ataletsel navigasyon sistemi gibi son teknolojiler sayesinde yüksek kaliteli veri toplama konusunda ticari teklifleri geride bırakıyor. Hugin Endurance, ticari ölçümler için kıyıdan kıyıya operasyonlarda önemli bir ilerleme. Öngörülemeyen durumları yönetmek, yedekli operasyon modlarına geçiş yapmak ve uzak operasyon merkezlerine güvenli bir şekilde bağlanmak için donatıldı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir