Techinside Google News
Techinside Google News

Eski OpenAI yöneticisi, yeni girişimiyle 1 milyar dolar yatırım topladı

Eski OpenAI yöneticisi yeni girişimiyle dikkat çekiyor. İşte konu hakkındaki en önemli ve çarpıcı detaylar…
- Advertisement -

OpenAI’ın eski baş bilim insanı Ilya Sutskever, insan yeteneklerini aşan güvenli yapay zeka sistemleri geliştirmek amacıyla yeni bir girişim başlattı. Safe Superintelligence (SSI) adlı şirket, şu anda 10 çalışana sahip ve Kaliforniya ve İsrail’de güvenilir araştırmacı ve mühendislerden oluşan küçük bir ekip kurmayı hedefliyor. Henüz üç aylık bir şirket olmasına rağmen, SSI, Andreessen Horowitz, Sequoia Capital ve DST Global gibi önemli yatırımcıların katılımıyla 1 milyar dolarlık devasa bir fon sağlamayı başardı.

Eski OpenAI yöneticisi yeni girişimiyle dikkat çekiyor

Bu durum, bazı yatırımcıların hala kar amacı gütmeyen ve uzun vadeli araştırmalara odaklanan yapay zeka şirketlerine büyük bahisler koymaya istekli olduğunu gösteriyor. Sutskever, SSI’ı “güvenli süper zekaya giden düz bir yol” olarak tanımlıyor ve şirketin ürününü piyasaya sürmeden önce birkaç yıl Ar-Ge’ye odaklanacağını belirtiyor.

Geçtiğimiz yıl OpenAI’daki CEO krizi sırasında önemli bir rol oynayan ve sonunda şirketten ayrılan Sutskever, SSI’da “daha önce üzerinde çalıştığı şeyden biraz farklı bir dağa tırmandığını” ifade ediyor. Şirket, yapay zekanın insan değerleriyle uyumlu kalmasını ve olası riskleri önlemeyi amaçlayan “güvenli yapay zeka” kavramına odaklanıyor. OpenAI’ın aksine, SSI geleneksel bir kar odaklı yapıya sahip ve Sutskever, şirketin başarısı için doğru yetenekleri bulmanın ve “iyi karakterli” bireylerden oluşan bir ekip oluşturmanın önemini vurguluyor.

Yapay zeka su tüketimini artırıyor

SSI, yapay zeka modellerini eğitmek için gereken hesaplama gücünü karşılamak için Microsoft ve Nvidia gibi bulut sağlayıcıları ve çip üreticileriyle iş birliği yapmayı planlıyor. Sutskever, geçmişte yapay zekanın gücünü artırmak için büyük miktarda veri ve hesaplama gücüne ihtiyaç duyulduğu fikrini savunmuştu. Ancak SSI’da bu “ölçeklendirme” kavramına farklı bir açıdan yaklaşacaklarını belirtiyor ve ekibinin “farklı bir şey yaparak özel bir şey başarmayı” hedeflediğini söylüyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir