Techinside Google News
Techinside Google News

Uber, Güney Kore’deki varlığını ikiye katlayacak!

Güney Kore'de çift haneli büyüme rakamları gören Uber, ülkedeki varlığını ikiye katlama amacıyla stratejik bir plan açıkladı. Şirket, pazar lideri Kakao Mobility ile sert bir rekabete girmeye hazırlanıyor.
- Advertisement -

Uber CEO’su Dara Khosrowshahi, planları Seul’deki bir basın toplantısında açıkladı ve aynı zamanda ülkedeki sürücü havuzunu büyütmek için bir kampanya başlattı.

Bu büyük bir çaba gerektiriyor. Şu anda Kore’nin yolculuk çağırma endüstrisi, Kakao Mobility’nin tüketici hizmeti olan Kakao Taxi tarafından domine ediliyor; Statista‘ya göre 23 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısı ve %98 pazar payı var.

Khosrowshahi ayrıca, Uber’in diğer pazarlarda olduğu gibi Kore’de de otomobil teknolojisi şirketleriyle ortaklıklarını genişletmeyi planladığını ekledi.

Şirket, bu konuda son zamanlarda oldukça aktif. Geçen hafta, General Motors’un alt şirketi Cruise, robotaksi hizmetini 2025 yılında yolculuk çağırma platformuna getirmek için Uber ile çok yıllı bir ortaklık imzaladı. Uber bu hafta, İngiltere merkezli otonom sürüş yazılımları geliştiren bir startup olan Wayve’e stratejik bir yatırım yaptığını duyurdu. Uber zaten Avrupa gibi diğer pazarlarda Koreli Hyundai ile çalışıyor.

Uber’in Kore’deki yükselişi yerel pazar devinin en kötü zamanına denk geldi

Uber’in Güney Kore’de hızlanması, ülkenin yolculuk çağırma pazarındaki dramanın son bölümü.

Ülkenin rekabet otoritesi Fair Trade Commission, Şubat 2023’te kendi taksi franchise’ını desteklemek için algoritmalarını manipüle ettiği gerekçesiyle Kakao Mobility’e 20 milyon dolar para cezası verdi. Ancak o zaman savcılığa şikayette bulunmadı.

Ancak geçen yılın Aralık ayında, Güney Koreli yetkililer, antitröst düzenleyiciden Şubat 2023’teki sorunun bir tekrarı olan, kendi taksilerini tercih eden algoritma manipülasyonu nedeniyle Kakao Mobility hakkında şikayette bulunmasını istedi. (Kakao uygulaması hem franchise hem de franchise dışı taksilerin yolculuk taleplerini almasına izin veriyor. Franchise dışı taksiler daha yakın olsa bile, franchise taksileri yine de müşterilerden talep alabilir.)

Global teknoloji platformu Uber, kullanıcılarına önceden taksi yolculuğu rezerve etmelerini sağlayan Uber Rezervasyon ile daha kolay bir taksi deneyimi sunuyor.

Uber ülkede tartışmaların hedefi olmaktan kaçamadı

Uber, Güney Kore’deki faaliyetlerini on yıl önce başlattı ve kısa bir süre sonra taksi şoförleri, geçim kaynakları için bir tehdit olarak gördükleri şeye karşı protestolar düzenlemeye başladı. Seul şehir yetkilileri sonunda 2013’ün sonunda hizmeti yasaklayacağını açıkladı.

Ancak Uber pazardan tamamen çıkmadı. 2020 yılında, ülkeye geri dönmek için yerel taşıyıcı SK Telecom’un yolculuk çağırma birimi TMAP Mobility ile bir ortak girişim kurdu. Ertesi yıl, UT adlı ortak girişim şirketi, taksi çağırma hizmetini başlattı.

Daha sonra, hala bir ortak girişim olarak kalırken, bu Mart ayında Uber Taxi olarak yeniden markalaştı.

Pazarın %10’undan daha azına sahip küçük bir oyuncu olan Uber, kendini ülkede underdog olarak buldu, ancak şu anda büyüme hızlı bir şekilde gerçekleşiyor.

Uber bu hafta, 2024 yılının ilk yarısındaki yolcu sayısının geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse %80 arttığını söyledi. Yeniden markalaşmadan bu yana, uluslararası gezginlerden gelen kullanımda da iki kat artış oldu.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir