Techinside Google News
Techinside Google News

Sürdürülebilir havacılık yakıtları yaygınlaşacak mı?

Sürdürülebilir havacılık yakıtları, havacılık sektörünün geleceğini belirleyecek. Karbon emisyonlarının azaltılması için bu yakıtlar gereklilik haline geldi.
- Advertisement -

Sheffield’ın dışındaki bir iş parkının kenarındaki bir binada, araştırmacı Ihab Ahmed küçük bir jet motorunu çalıştırmaya hazırlanıyor. Aslen ticari bir yolcu uçağı için yardımcı güç ünitesi olarak kullanılan motor, yan taraftaki bir laboratuvarda geliştirilen yeni yakıtlar için bir test yatağına dönüştürüldü.

Bu düzenleme, sentetik yakıtların büyük ölçekli üretime sokulmadan önce küçük ölçekte hazırlanmasına ve değerlendirilmesine olanak tanıyan bir araştırma tesisi olan Sheffield Üniversitesi Sürdürülebilir Yakıtlar İnovasyon Merkezi’nin (SAF-IC) merkezinde yer alıyor. Yakındaki bir kontrol odasındaki bir dizi bilgisayar ekranında, Ihab motorun alevle çalışmasını ve güçlenmesini izleyebiliyor. Sensörler ona motorun gerçek zamanlı olarak ne yaptığını söylüyor ve egzoz gazlarının sürekli olarak analiz edilmesini sağlıyor.

Sürdürülebilir havacılık yakıtları için gelecek senaryoları

Sürdürülebilir yakıtlar, yenilenebilir kaynaklardan üretilen fosil yakıtlara sentetik alternatiflerdir. Bunlara atık yemeklik yağlar, bitkisel yağlar ve tarımsal atıklar ve ayrıca yakalanan karbondioksit dahil olabilir. Bu tür yakıtları yakmanın avantajı, atmosferdeki genel karbondioksit yüküne katkıda bulunmamasıdır. Yayılan karbon, bitkiler veya kimyasal işlemler yoluyla yakın zamanda uzaklaştırılmıştır. Buna karşılık, fosil yakıtların yakılması milyonlarca yıldır dünyada depolanan karbonu serbest bırakır.

Bay Ahmed: “Çevresel bir bakış açısından, gece ve gündüz aynıdır. Prensip olarak, CO2 net sıfır olmalıdır, böylece atmosfere daha fazla karbondioksit eklenmez, ancak bir diğer fayda da şeylerin CO2 olmayan kısmıdır. Örneğin, motordan çıkan ve akciğerlerinizi etkileyebilen partikülleri veya dumanı azaltır ve ayrıca kondens izlerinin oluşumuna katkıda bulunur” diyor.

Havacılık sektörü için bu potansiyel olarak oyunun kurallarını değiştirecek bir gelişme. Hem Airbus hem de Boeing’in tahminlerine göre, Hindistan ve Çin gibi ülkelerdeki orta sınıflar genişledikçe ve hava yolculuğuna olan talep arttıkça, küresel uçak filosunun önümüzdeki yirmi yılda iki katından fazla artması bekleniyor.

Aynı zamanda, havayollarını temsil eden Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği üyeleri, 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşmayı taahhüt ettiler. Eski uçakların yenileriyle değiştirilmesiyle bazı kazanımlar elde edilecek. En modern uçaklar, seleflerinden yüzde 15 ila yüzde 30 daha fazla yakıt verimliliğine sahip. Ancak sektör genişlemeye devam edecekse, çok daha fazlasına ihtiyaç duyulacak. Uzun vadede, hidrojen gücü ve elektriklendirme gibi yeni teknolojilerin en azından daha kısa rotalarda rol oynaması muhtemel. Ancak üstesinden gelinmesi gereken dik zorluklar var.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir