Techinside Google News
Techinside Google News

Ryzen Threadripper 9000 ile işler daha hızlı akacak

AMD, tüketici pazarında büyük yankı uyandıran Zen 5 mimarisini şimdi de iş istasyonlarına taşımaya hazırlanıyor
- Advertisement -

AMDZen 5 mimarisine sahip Ryzen 9000 serisi işlemcilerini masaüstü kullanıcılarına sunduktan sonra, iş istasyonları için de güçlü bir hamle yapmaya hazırlanıyor. Yeni nesil Ryzen Threadripper 9000 serisi, 96 çekirdek ve 192 izlekkapasitesiyle performans sınırlarını zorlayacak.

AMD’nin Zen 5 mimarisine dayanan Ryzen 9000 serisi işlemcileri piyasaya giriş yaptıktan sonra, firma şimdi de iş istasyonları için özel olarak tasarlanmış yeni bir Ryzen Threadripper ailesi üzerinde çalışıyor. Bu güçlü işlemcilerin 2025 yılında piyasaya sürülmesi bekleniyor. Ancak, ortaya çıkan yeni bir sızıntı, Zen 5 tabanlı Threadripper’ların, mevcut Zen 4 Threadripper serisine oldukça benzer bir çip tasarımına sahip olacağını gösteriyor.

Ryzen Threadripper 9000 serisi ortaya çıktı

Yakın zamanda yayınlanan bir sevkiyat belgesinde Ryzen Threadripper 9000 serisinin izleri görüldü. Her ne kadar bu seriye dair henüz çok fazla resmi bilgi olmasa da, belgedeki ‘Shimada Lake’ kod adıyla anılan 96 çekirdekli bir işlemci dikkat çekiyor. Bu işlemcinin hangi Zen 5 HEDT ürününü temsil ettiği belirsiz olsa da, listelenen çekirdek sayısı, amiral gemisi Ryzen Threadripper Pro 7995WX modeline işaret ediyor.

Yeni nesil işlemciler hangi özelliklerle gelecek?

10.000 dolarlık fiyat etiketiyle öne çıkan Ryzen Pro 7995WX, tek bir I/O kalıbı üzerinde 12 CCD‘ye sahip ve 5,1 GHz‘e kadar hızlanabiliyor. 384 MB’a kadar L3 önbellek ve 128 PCIe 5.0 şeridi gibi üst düzey özelliklere sahip olan bu işlemci, 350W güç tüketimi ile dikkat çekiyor. Yeni Ryzen Threadripper 9000 serisi işlemcilerin ise mevcut modellerin kullandığı sTR5 soketini kullanacağı tahmin ediliyor. Bu da yeni işlemcilerin önceki nesille bazı benzerlikler taşıyabileceğini gösteriyor.

Ancak, yeni işlemcilerin muhtemelen daha düşük TDP (Termal Tasarım Gücü) ve saat hızlarında daha agresif performans sunacağı öngörülüyor. Ryzen Threadripper 9000 serisinin resmi çıkış tarihi henüz belli olmasa da, bu yıl Ekim ayında tanıtılması ve 2025 yılında piyasaya sürülmesi bekleniyor.

AMD, yeni nesil Threadripper işlemcileriyle iş istasyonlarına yönelik performans çıtasını daha da yükseltecek gibi görünüyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir