Techinside Google News
Techinside Google News

Uçaklarda köpekbalığı derisi benzeri film kullanılıyor

Lufthansa karbon emisyonlarını azaltmak için doğadan ilham aldı. Şirket, uçaklarda köpekbalığı derisi benzeri film kullanarak verimlilik sağlıyor.
- Advertisement -

Lufthansa, doğayı taklit ederek uçak emisyonlarını azaltmak için yeni bir yaklaşımın öncülüğünü yapıyor. Alman havayolu, hava yolculuğunu kolaylaştırmak ve yakıt tüketimini azaltmak amacıyla bazı uçaklarına AeroSHARK adlı yapay köpekbalığı derisinden esinlenen bir film uyguluyor. Hem kârlılığın hem de karbon azaltımının temel hedefler olduğu havacılıkta, Uçaklarda köpekbalığı derisi kullanımı bu iki hedefi bir araya getiriyor. Yakıt kullanımını azaltarak, havayolları yalnızca emisyonları düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda jet yakıtı büyük bir masraf olduğundan operasyonel maliyetleri de düşürüyor.

Uçaklarda köpekbalığı derisi ilham alındı

Köpekbalığı derisinin mikro yapısını taklit etmek için geliştirilen AeroSHARK, Boeing 777-200ER’ler ve bir Boeing 747-400 dahil olmak üzere Lufthansa’nın 21 uçağına takılıyor. Bu nervürlü film, uçakların gövdesinin ve motor nacellerinin yaklaşık 9.000 fit karesini (830 m²) kaplıyor. Filmin 50 mikronluk nervürleri, köpekbalığı derisinin suda yaptığı gibi türbülansı en aza indirerek sürtünmeyi azaltıyor ve böylece uçaklarda köpekbalığı derisi kullanmak yakıt tasarrufu sağlıyor. Uçaklar için sürtünme azalması deniz hayvanlarına göre daha az önemli olsa da, yine de uçuş başına yaklaşık yüzde 1’lik bir yakıt tasarrufu potansiyeli sunuyor.

Bu rakam mütevazı görünse de, uzun mesafeli rotalarda uçan bir havayolu için önemli çevresel faydalar anlamına geliyor. Austrian Airlines COO’su Francesco Sciortino, eski uçaklar hizmet ömürlerinin sonuna yaklaşsa bile, bu tür yatırımların CO2 azaltma hedeflerine anlamlı bir şekilde katkıda bulunduğunu vurguluyor. AeroSHARK teknolojisinin toplu olarak yılda binlerce ton CO2 emisyonunu önlemesi bekleniyor. Uçaklarda köpekbalığı derisi kullanımı sayesinde bu azaltım mümkün olacak.

Havayolları karbonsuzlaştırma zorluklarıyla boğuşurken, her kademeli iyileştirme önemlidir. Hava yolculuğunun küresel karbon emisyonlarının yaklaşık yüzde 2,5’ini oluşturduğu ve yüksek irtifalarda salınan emisyonların artan ısınma etkileriyle birleştiği göz önüne alındığında, Lufthansa’nın köpekbalığı derisi filmi küçük ama değerli bir adım ileri anlamına geliyor. Uçaklarda köpekbalığı derisi kullanmak, alternatif yakıtların hala ulaşılmaz olduğu bir sektörde, bu biyolojik olarak ilham alan çözüm, havacılık endüstrisinin hem sürdürülebilirlik hem de maliyet etkinliği elde etmek için yenilikçi teknolojilere giderek artan bağımlılığını yansıtıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir