Techinside Google News
Techinside Google News

Hot Chips 2024’e Intel AI damgası!

Intel, Uluslararası Hot Chips etkinliğine yeni Xeon 6 SoC ve Lunar Lake işlemcilerin yanı sıra Intel Gaudi 3 yapay zekâ hızlandırıcıları ile damga vurdu!
- Advertisement -

ABD’de Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) ve Bilgi İşlem Makineleri Birliği (ACM) tarafından 1986’dan beri düzenlenen Uluslararası Hot Chips 2024 etkinliği 24 – 27 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirildi. Özellikle çip endüstrisi ve bilişim sektöründen 500’ün üzerinde katılımcıyı ağırlayan etkinlikte Intel, yüksek hızlı yapay zekâ veri işleme alanında sektörün en gelişmiş ve ilk tam entegre optik bilgi işlem ara bağlantı (OCI) yonga setini tanıttı.  Şirket ayrıca 2025 yılının ilk yarısında piyasaya sürülmesi planlanan Intel® Xeon 6 SoC (kod adı Granite Rapids-D) ile ilgili yeni ayrıntıları da açıkladı.

Hot Chips 2024’te Intel, Intel Xeon 6 SoC, Lunar Lake istemci işlemcisi, Intel Gaudi 3 yapay zekâ hızlandırıcısı ve OCI yonga setini vurgulayan dört teknik makale sundu. Intel Ağ ve Uç Grubu Baş Teknoloji Sorumlusu Pere Monclus yaptığı sunumda “Tüketici ve kurumsal yapay zekâ kullanımlarında Intel, mümkün olanı yeniden tanımlamak için gerekli platformları, sistemleri ve teknolojileri sürekli olarak sunuyor. Daha performanslı silikon ve artırılmış platform bant genişliği çok önemli olsa da Intel, her iş yükünün kendine özgü zorlukları olduğunu da biliyor ve çözümlerini buna göre şekillendiriyor,” diyor.

Yeni nesil Intel Xeon 6 SoC uç noktalar için tasarlandı

Intel, yeni duyurduğu Xeon 6 yonga üzerinde sistem (SoC) tasarımı ve güvenilir olmayan ağ bağlantıları ve sınırlı alan ve güç gibi uca özgü kullanım durumu zorluklarını nasıl ele alabileceği hakkında yeni ayrıntıları açıkladı. Dünya çapında 90.000’den fazla uç dağıtımından elde edilen bilgilere dayanan SoC, şirketin bugüne kadarki uç için optimize edilmiş en kesin işlemcisi olacak.

Intel Xeon 6 SoC, Intel Xeon 6 işlemcilerin işlem yongasını Intel 4 işlem teknolojisi üzerine inşa edilmiş uç için optimize edilmiş bir I/O yongası ile birleştiriyor. Bu, SoC’nin önceki teknolojilere kıyasla performans, güç verimliliği ve transistör yoğunluğunda önemli gelişmeler sunmasını sağlıyor. Ek özellikler ise şöyle sıralanıyor:

  • 32 şeride kadar PCI Express (PCIe) 5.0.
  • 16 şeride kadar Compute Express Link (CXL) 2.0.
  • 2x100G Ethernet.
  • Uyumlu BGA paketlerinde dört ve sekiz bellek kanalı.
  • Genişletilmiş çalışma sıcaklığı aralıkları ve endüstriyel sınıf güvenilirlik dahil olmak üzere Edge’e özgü geliştirmeler.

Intel Xeon 6 SoC ayrıca, canlı OTT, VOD ve yayın medyası için video kod dönüştürme ve analitiği geliştirmek için yeni medya hızlandırma; gelişmiş çıkarım performansı için Intel Gelişmiş Vektör Uzantıları ve Intel Gelişmiş Matris Uzantıları dahil olmak üzere uç ve ağ iş yüklerinin performansını ve verimliliğini artırmak için tasarlanmış özellikler barındırıyor.  

Lunar Lake yeni nesil yapay zekâ bilgisayarlarına güç veriyor

Intel baş istemci CPU SoC mimarı Arik Gihon ise yaptığı sunumda Lunar Lake istemci işlemcisini ve bu işlemcinin lider çekirdek, grafik ve istemci yapay zekâ performansı sunarken x86 güç verimliliğinde yeni bir çıta belirlemek için nasıl tasarlandığını anlattı. Yeni Performance-cores (P-cores) ve Efficient-cores (E-cores), önceki nesle kıyasla %40’a kadar daha düşük çip üzerinde sistem gücüyle inanılmaz bir performans sunuyor. Yeni nöral işlem birimi 4 kata kadar daha hızlıdır ve önceki nesle kıyasla üretken yapay zekâda (GenAI) karşılık gelen iyileştirmeler sağlar. Ayrıca, yeni Xe2 grafik işlem birimi çekirdekleri, oyun ve grafik performansını önceki nesle göre 1,5 kat artırıyor. Firmadan yapılan açıklamaya göre Lunar Lake ile ilgili ek ayrıntılar 3 Eylül’deki Intel Core Ultra lansman etkinliği sırasında paylaşılacak.

Intel Gaudi 3 yapay zekâ hızlandırıcısı GenAI eğitimi ve çıkarımı için tasarlandı

Yapay zekâ hızlandırıcılarının baş mimarı Roman Kaplan, kapsamlı bilgi işlem gücü gerektiren üretken yapay zekâ modellerinin eğitimi ve dağıtımı konusunu ele aldı. Bu durum, sistemler ölçeklendikçe (tek düğümlerden çok bin düğümlü devasa kümelere kadar) önemli maliyet ve güç sorunlarına yol açıyor.

Intel Gaudi 3 AI hızlandırıcı, verimli matris çarpma motorları, iki seviyeli önbellek entegrasyonu ve kapsamlı RoCE (RDMA over Converged Ethernet) ağı gibi stratejileri kullanırken, bilgi işlem, bellek ve ağ mimarilerini etkileyen optimize edilmiş mimarisi ile bu sorunları ele alıyor. Bu sayede Gaudi 3 AI hızlandırıcı, GenAI iş yüklerini dağıtırken ölçeklenebilirlik sorunlarını ele alarak AI veri merkezlerinin daha uygun maliyetli ve sürdürülebilir bir şekilde çalışmasını sağlayan önemli performans ve güç verimlilikleri elde etmeyi vaat ediyor.  Gaudi 3 AI hızlandırıcıları ve gelecekteki Intel Xeon 6 ürünleri hakkındaki bilgiler Eylül ayında düzenlenecek bir lansman etkinliğinde paylaşılacak.

XPU’dan XPU’ya bağlantı için saniyede 4 terabit optik bilgi işlem ara bağlantı yonga seti

Intel’in Entegre Fotonik Çözümler (IPS) Grubu, Intel CPU ile birlikte paketlenmiş ve canlı veri çalıştıran sektörün en gelişmiş ve ilk tam entegre optik bilgi işlem ara bağlantı yonga setini sergiledi. Entegre Fotonik Çözümler Grubu’nda fotonik mimar olan Saeed Fathololoumi, OCI yonga setini ve 100 metreye kadar fiber optik üzerinde her yönde saniyede 32 gigabit (Gbps) veri iletiminin 64 kanalını destekleyen tasarımını anlattı.

Fathololoumi ayrıca yapay zekâ altyapısının daha yüksek bant genişliği, daha düşük güç tüketimi ve daha uzun erişim için artan taleplerini nasıl karşılamasının beklendiğini de ifade etti. Intel’in OCI chiplet’i, veri merkezleri ve yüksek performanslı bilgi işlem (HPC) uygulamaları için ortaya çıkan yapay zekâ altyapısında tutarlı bellek genişletme ve kaynak ayrıştırma dahil olmak üzere CPU/GPU küme bağlantısının ve yeni bilgi işlem mimarilerinin gelecekteki ölçeklenebilirliği için yüksek bant genişliğine sahip ara bağlantıda bir sıçramayı temsil ediyor.

Tüm bu yeni duyurular neden önemli?

Yapay zekâ, işletmelere ve tüketicilere fikirlerini daha önce görülmemiş boyutlara taşımaları için hızlandırılmış bir yol sunuyor. Örneğin, tüketiciler artık üretkenliği, yaratıcılığı, oyun oynamayı, eğlenceyi ve güvenliği artıran akıllı özellikler sağlayan yapay zekâlı bilgisayar seçeneklerine sahipler ve işletmeler karar verme sürecini iyileştirmek, otomasyonu artırmak ve özel verilerden değer elde etmek için uç bilişim ve yapay zekânın gücünden yararlanabiliyorlar.

Intel açısından bakıldığında tüm bu yenilikler, çip endüstrisinde yeniden liderliğe oynayabilmek için bulunmaz bir fırsat sunuyor. NVIDIA’nın gerisinde kalan firma, bu ay başında yayınladığı finansal çeyrek sonuçlarında 1,6 milyar dolar zarar açıklamıştı. Yeniden yapılanma ve maliyet azaltma planı duyuran firmanın yaklaşık 18.000 kişiyi işten çıkartması bekleniyor

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir