Mikroplar eski pil atıklarından nadir metallerin çıkarılmasına yardımcı oluyor. Bakteriler, kendilerini zehirlenmelerden korumak için metal atomlarını nanopartiküllere dönüştürerek detoks yöntemi olarak metal nanopartikülleri sentezleyebilirler.
Araştırmacılar, yeşil teknolojinin gelişimi için gerekli olan nadir metalleri çıkarmak amacıyla bakteri kullanan bir yöntem önerdiler. Edinburgh Üniversitesi’nde Horsfall Grubu adı verilen bir ekip, mikroorganizmaları kullanarak eski pillerden ve atık elektronik cihazlardan lityum, kobalt, manganez ve diğer mineralleri çıkarmayı amaçlıyor. Birçok bakteri, tehlikeli metal katyon konsantrasyonlarına karşı bir hayatta kalma stratejisi olarak metal katyonlarını azaltabilir ve sıfır değerlikli, saf metallerden oluşan çökeltiler üretebilir.
Mikroplar pil dönüşümü çalışmalarında kullanıldı
Araştırma grubunun internet sitesinde: “Yıkıcı yeniliklerimiz, atıklardan ve yan ürünlerden elde edilen benzersiz ve sürdürülebilir yeni ürünlerin geliştirilmesine ve bunların yeni biyoüretim teknolojileri kullanılarak maliyet açısından verimli ve enerji tasarruflu üretiminin gösterilmesine yol açacak” ifadesi yer aldı.
Birleşik Krallık’ta elektrikli araç kullanımının hızla artmasıyla birlikte (bugün 200 araçta 1’den 2030’a kadar 12 araçta 1’e ve 2050’ye kadar 10 araçta 9’a çıkması bekleniyor) araçların karbon ayak izinin üretimden kullanım ömrü sonu yönetimine doğru önemli ölçüde kayması bekleniyor. Yıllık 1.7 milyondan fazla otomobil üretimi ve 2016’da 77,5 milyar sterlinlik ciroyla ekonomiye büyük katkı sağlayan İngiltere otomotiv endüstrisi, ömrünü tamamlamış elektrikli araç pillerinin yönetimi konusunda giderek artan bir zorlukla karşı karşıya.
2040 yılına kadar her yıl yaklaşık 1 milyon elektrikli aracın kullanım ömrünün sonuna ulaşacağı ve geri dönüşüm için yaklaşık 0,5 milyon ton pil üretileceği tahmin ediliyor. Araştırmacılara göre, lityum-iyon pillerin etkin bir şekilde geri dönüştürülmesi yalnızca çevresel nedenlerden dolayı değil, aynı zamanda İngiltere’nin kobalt, lityum ve nikel gibi temel pil malzemelerinin sınırlı tedarikinden dolayı da büyük önem taşıyor.
Bu malzemelerin geri dönüştürülememesi ithalata olan bağımlılığın artmasına yol açacak ve potansiyel stratejik endişelere yol açacaktır. Ayrıca, metallerin sınırlı bulunabilirliği nedeniyle, tedarik güvenliği ve kıtlık küresel endişeler olarak ortaya çıkmıştır. Üniversitenin sürdürülebilir biyoteknoloji kürsüsü başkanı Louise Horsfall, Guardian’a yaptığı açıklamada, “Tüm bu fotovoltaikler, dronlar, 3 boyutlu baskı makineleri, hidrojen yakıt hücreleri, rüzgar türbinleri ve elektrikli otomobil motorları, çoğu nadir bulunan ve operasyonları için kilit öneme sahip metallere ihtiyaç duyuyor.” Dedi.