Uber, sürücü verilerini ABD’ye göndermekle suçlandığı için Hollanda’nın veri koruma otoritesi DPA’dan 290 milyon euro para cezası aldı. 2021 yılında, 170’den fazla Fransız Uber sürücüsü, şirketin gizlilik kurallarını ihlal ettiğini öne sürdü ve Fransız insan hakları örgütü tarafından şikayet dilekçesi verildi.
Bu şikayetler üzerine Fransa’nın veri koruma yetkilisi CNIL, bir soruşturma başlattı. Uber’in Avrupa’daki merkezi Hollanda olduğundan, soruşturma Hollanda’nın yetkili kurumuna geçti. İşte konu hakkındaki en önemli detaylar…
Hollanda yönetimi, Uber firmasına cezayı kesti!
DPA, Uber’in taksi lisansları, konum verileri, fotoğraflar, ödeme bilgileri ve bazı durumlarda sürücülerin suç ve sağlık bilgileri gibi hassas verileri topladığını ve bu verilerin iki yıl boyunca usulsüz şekilde ABD’ye aktarıldığını belirtti. DPA Başkanı Aleid Wolfsen, Uber’in ABD’ye veri aktarımı konusunda GDPR standartlarına uymadığını ve bu durumun oldukça ciddi olduğunu ifade etti.
Uber, suçlamaları reddederek cezanın haksız olduğunu ve itiraz edeceklerini duyurdu. Bir Uber sözcüsü, “Bu karar ve büyük para cezası tamamen adaletsiz. Uber’in sınır ötesi veri aktarım süreci, AB ve ABD arasındaki belirsizlik döneminde GDPR ile uyumluydu. İtiraz edeceğiz ve mantığın galip geleceğine inanıyoruz” dedi.
Uber ve BYD 100.000 araç için anlaşmaya vardı!
Avrupa Birliği, teknoloji şirketlerinin kullanıcı verilerini korumak için belirlediği kurallara uymayanlara büyük cezalar vermeye başladı. Uber, daha önce de benzer nedenlerle Hollanda’dan 10 milyon euro ceza almıştı.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Uber’e kesilen dev ceza beklenen etkiyi yapacak mı? Siz daha önce hiç Uber hizmetini kullandınız mı? Yanıtlarınızı aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle kolayca paylaşabilirsiniz. Görüşleriniz bizim için çok değerli.