Coindesk’in haberine göre, JPMorgan tarafından yapılan bir analiz, yapay zeka kazançlarının peşine düşen ve bu süreçte kriptoyu terk eden yatırımcılar sayesinde elit kripto para birimini çıkarmak için gereken hesaplama gücünün değerini aştığını ortaya koydu.
Bitcoin madenciliği karlılık nedeniyle tercih edilmiyor
Sonuç: Bitcoin madenciliğinin kârlılığı tüm zamanların en düşük seviyesinde ve daha da düşüp düşmeyeceği henüz belli değil.
Bu bulguların özü “hashrate” olarak bilinen ve kripto dünyasında belirli bir para biriminin madenciliğini yapmak için gereken hesaplama gücüne dayanıyor. Bitcoin ve Ethereum gibi iş kanıtı para birimlerinde madenciler, her bir madeni parayla ilişkili uzun hash kodlarını hızlı bir şekilde tahmin etmek için giderek daha büyük miktarlarda bilgi işlem gücü kullanmak zorundadır ve bunu yaptıklarında yeni basılmış bir madeni parayla ödüllendirilirler.
Bu yaz Bitcoin’in değerinin düşmesinin ardından hashrate o kadar yükseldi ki Ağustos ayı itibariyle Amerika Birleşik Devletleri’nde listelenen 18 milyondan fazla madenci yüzde 18’lik bir piyasa değeri kaybı kaydetti. Esasen, tam madenciler yanmayı hissederken, seçkin kripto para biriminin fiyatı düştü ve durumu daha da kötüleştirdi.
Coindesk’in belirttiği üzere, Bitcoin’in madencilik karlılığı, kıtlığı korumak ve enflasyonla mücadele etmek için dört yıllık programa göre her bir madeni paranın değerini yarıya indiren bu yılki yarılanma olayından bu yana sürekli olarak düştü.
Aslında, Bitcoin’in madencilik karlılığını ölçen hashprice’ı Aralık 2022’ye kıyasla yüzde 30, yarılanma öncesine kıyasla ise yüzde 40 daha düşüktü.
Uluslararası Para Fonu’nun, insanları büyük ölçüde enerji yoğun ve kirletici bir çabaya girmekten caydırmak için kripto madenciliği elektriğinin maliyetini yüzde 85’e kadar artırmayı düşündüğü raporlarıyla, Bitcoin madencisi olmak için hiç bu kadar kötü bir zaman olmamış gibi görünüyor.
Ancak Bitcoin kardeşlerin bu durumu gelecekteki bir dalgalanmanın işaretinden başka bir şey olarak görüp görmeyeceklerini kimse tahmin edemiyor.