Robot, Fukuşima Nükleer tesisinde 25 tonluk radyoaktif su sızıntısını tespit etti. Japonya’nın Fukushima-1 nükleer santralinde kısa bir süre önce meydana gelen bir olay, tesisin uzun vadeli güvenliğiyle ilgili endişeleri yeniden gündeme getirdi. Tokyo Electric Power (TEPCO) 9 Ağustos’ta Reaktör Ünitesi 2’den 25 tonluk radyoaktif su sızıntısı bildirdi ve böylece tesisin bir başka endişe verici geçmişine işaret etti. TEPCO’ya göre su, nükleer yakıtı soğutmak için kullanılmış ve reaktör binasının bodrumuna sızmıştı. Neyse ki şirket, kirli suyun çevreye kaçmadığını ve tesis içinde kaldığını garanti etti.
Radyoaktif su sızıntısı tespiti
İlk başta, sızıntı, bu havuzun kontrol tanklarından birinde su seviyesinde alışılmadık bir düşüş gözlemlenerek belirlendi. TEPCO daha sonra daha fazla kontrol etmek için bir robot konuşlandırdı ve sızıntının kaynağının aslında kanalizasyon sistemi aracılığıyla tesisin bodrumuna sızan radyoaktif su olduğunu doğruladı.
Olaya yanıt olarak TEPCO, soğutma havuzuna su pompalanmasını durdurdu. Şirket, bunun yakıtın 65 santigrat derecelik güvenlik eşiği sıcaklığını aşmasına neden olmayacağını vurguladı. Ünite 2’nin daha detaylı bir incelemesinin bir robot tarafından yapılması planlanıyor.
Bu olay, TEPCO’nun Şubat ayında keşfettiği benzer bir sızıntıdan sonra geldi. O zaman 4×4 metrelik bir alana sızan 5,5 ton radyoaktif su keşfetmişlerdi. Eleştiri alan bir diğer tartışmalı hamlede, şirket yakın zamanda tesisten Pasifik Okyanusu’na işlenmiş radyoaktif su salmaya başladı.
1986’daki Çernobil’den bu yana, 11 Mart 2011’de 9.0 büyüklüğünde bir deprem ve tsunaminin ardından başlayan Fukuşima kazası, sivilleri ilgilendiren en felaket nükleer kaza olmaya devam ediyor. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) tarafından Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Olay Ölçeği’ndeki en yüksek seviye olan Seviye 7 büyük kaza olarak sınıflandırıldı. Olay sonucunda on binlerce kişi tahliye edilmek zorunda kaldı ve yaygın radyoaktif kirlilik yaşandı. Son açıklama, sahanın güvenliğini sağlamadaki sürekli zorlukları ve felaketin devam eden etkilerini vurguluyor.