Techinside Google News
Techinside Google News

Microsoft, BitLocker cihaz şifrelemesini varsayılan haline getirecek!

Microsoft, Windows 11'in bir sonraki büyük güncellemesiyle BitLocker cihaz şifrelemesini varsayılan bir özellik haline getiriyor.
- Advertisement -

Bu, 24H2 sürümü ile birlikte gelecek ve önümüzdeki aylarda kullanıcılara sunulacak. Eğer bu sürümü sıfırdan yükler ve bir Microsoft hesabı veya iş/okul hesabı ile oturum açarsanız, cihaz şifrelemesi otomatik olarak etkinleştirilecek.

Cihaz şifrelemesi, Windows makinelerinin güvenliğini artırmak için tasarlandı ve Windows yüklü diske BitLocker şifrelemesini otomatik olarak uygularken, kurtarma anahtarını da Microsoft hesabınıza veya Entra ID’ye yedekliyor.

Windows 11 sürüm 24H2 ile Microsoft, otomatik cihaz şifrelemesi için donanım gereksinimlerini azaltarak Home sürümünü kullananlar dahil olmak üzere daha fazla cihaza bu özelliği açıyor. Artık Cihaz Şifrelemesi için Hardware Security Test Interface (HSTI) veya Modern Standby gibi gereksinimler aranmayacak. Ayrıca, güvenilmeyen doğrudan bellek erişim (DMA) arabirimleri tespit edilse bile şifreleme etkinleştirilecek.

Bu en son Windows 11 sürümü, Microsoft’un Copilot Plus PC’lerinde önceden yüklü olarak geliyor ve mevcut cihazlarda eylül ayının sonlarında kullanılabilir olacak. Eğer yılın ilerleyen zamanlarında Windows 11’i sıfırdan yükler veya 24H2 yüklü bir yeni bilgisayar satın alırsanız, BitLocker cihaz şifrelemesi varsayılan olarak etkinleştirilecek. Ancak sadece 24H2’ye yükseltme yaparsanız, Microsoft otomatik olarak cihaz şifrelemesini etkinleştirmeyecek.

Bu özellik, bazı cihazlarda SSD performansını olumsuz etkileyebilir. Tom’s Hardware, geçen yıl bu BitLocker sürümünü test etti ve sürücülerin hızında yüzde 45’e kadar bir yavaşlama tespit etti. Microsoft, bu konuda yorum yapmaktan kaçındı ve yalnızca destek belgeleri aracılığıyla planlarını doğruladı. Ancak, bu belgelerde olası performans etkilerinden bahsedilmedi.

Eğer Windows 11 24H2 sürümünü sıfırdan yüklerken bir yerel hesap kullanıyorsanız, otomatik cihaz şifrelemesinden kaçınabilirsiniz. Yeni bir cihaz kurduğunuzda ve yerel bir hesapla oturum açtığınızda, cihazı şifrelemeyi tamamlamak için bir Microsoft hesabı ile oturum açmanız istenecek. BitLocker, yine de yerel hesaplarda manuel olarak BitLocker Kontrol Paneli üzerinden etkinleştirilebilir. Ayrıca, cihaz şifrelemesini Windows 11’in gizlilik ve güvenlik ayarları bölümündeki bir geçiş anahtarıyla devre dışı bırakabilirsiniz.

Microsoft, Windows 11’de güvenliği anlamlı bir şekilde artırmayı hedefledi ve bu amaçla modern işlemciler, Secure Boot ve TPM (Güvenilir Platform Modülü) çipleri gibi gereksinimleri zorunlu kıldı.

Bu gereksinimler tartışmalı olsa da, Microsoft’un iki yıl önce sanallaştırılmış Bellek Bütünlüğü özelliğini varsayılan olarak etkinleştirmesine olanak sağladı ve bu sayede Windows 11 sistemlerini zararlı yazılımlardan daha iyi koruma amaçlandı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir