Techinside Google News
Techinside Google News

Çinli elektrikli araç üreticisi HiPhi iflas etti!

Çin'in yükselen elektrikli araç devi HiPhi, uzun süredir devam eden mali sıkıntılarının üstesinden gelemeyerek iflas başvurusunda bulundu.
- Advertisement -

Çin’deki rekabetçi elektrikli araç pazarı, sektördeki birçok şirketi zor durumda bırakmaya devam ediyor. Premium elektrikli araç markası HiPhi‘nin arkasındaki şirket olan Human Horizons Grubu, uzun süreli mali sıkıntılarının ardından resmen iflas başvurusunda bulundu.

Human Horizons, Çin’in Yancheng kentindeki yetkili bir mahkemeye yaptığı başvuruda, 30 Nisan itibarıyla borçlarını ödeyemediğini kabul etti. HiPhi’nin üretim tesislerinin bulunduğu bu şehirdeki mahkeme, 8 Ağustos‘ta başvuruyu kabul ederek şirketin yeniden yapılanma aşamasına girmesine hükmetti. İflasın onaylanmasının ardından, bir yönetim ekibi önümüzdeki altı ay boyunca yeniden yapılanma sürecinidenetleyecek. Bu süreç, gerektiğinde üç ay daha uzatılabilecek. Bu, HiPhi’nin potansiyel yatırımcıları çekerek iflastan kaçınma çabası olarak değerlendiriliyor.

Satışlar düşük, üretim durma noktasında

2023 yılında sadece 8.000’den az satış gerçekleştirebilen HiPhi, Şubat ayında üretimini altı ay boyunca durdurma kararı almıştı. Nisan ayında, Changan’a ait Avatr ile anlaşma yapılacağı yönündeki söylentiler reddedilmiş, FAW Group ile de resmi bir anlaşma sağlanamamıştı.

Bloomberg‘in bildirdiğine göre, Çin’in elektrikli araç pazarında 100’den fazla marka pay sahibi olma mücadelesi veriyor. Son yıllardaki yoğun fiyat rekabeti, birçok şirketi iflasın eşiğine getirdi. Büyük bir otomobil üreticisi tarafından desteklenmeyen girişimler birer birer iflas ediyor. HiPhi, bu zincirin en son halkası olarak öne çıkıyor.2017 yılında kurulan Human Horizons, HiPhi’nin ilk modelini 2020‘de piyasaya sürdü. İlginç ve futuristik tasarımlarıyla dikkat çeken şirket, bugüne kadar üç model piyasaya sundu: Z sedanX ve Y SUV’ler. Son olarak ise Z modelini temel alan performans odaklı HiPhi A modelini duyurdu. Z ve X modellerini Almanya ve Norveç’te de piyasaya sunan şirket, Avrupa operasyonlarını büyütmeyi hedefliyordu.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir