Siber zorbalık, dijital teknolojilerin kullanımıyla yapılan zorbalıktır. Sosyal medyada, mesajlaşma platformlarında, oyun platformlarında ve cep telefonlarında gerçekleşebiliyor. Hedef alınan kişileri korkutmayı, kızdırmayı veya utandırmayı amaçlayan tekrarlanan bir davranıştır. Siber zorbalıkla mücadele önemlidir. Örnekler şunlardır:
- Sosyal medyada birisi hakkında yalanlar yaymak veya utanç verici fotoğraflar veya videolar yayınlamak
- Mesajlaşma platformları aracılığıyla incitici, taciz edici veya tehdit edici mesajlar, resimler veya videolar göndermek
- Başkalarını taklit etmek ve onların adına veya sahte hesaplar aracılığıyla başkalarına kötü mesajlar göndermek.
Yüz yüze zorbalık ve siber zorbalık sıklıkla birlikte gerçekleşebiliyor. Ancak siber zorbalık dijital bir iz bırakıyor. Faydalı olabilecek ve istismarı durdurmaya yardımcı olacak kanıt sağlayabilecek bir kayıt. Bu kayıt, siber zorbalıkla mücadele konusunda önemli bir araçtır.
Siber zorbalıkla mücadele gereksinimi
Zorbalık çevrimiçi gerçekleştiğinde, sanki her yerde, hatta kendi evinizin içinde bile saldırıya uğruyormuşsunuz gibi hissedebilirsiniz. Kaçış yokmuş gibi görünüyor. Siber zorbalıkla mücadele etmek önemlidir. Etkileri uzun sürebilir ve bir kişiyi birçok şekilde etkileyebiliyor:
- Zihinsel yönden- üzgün, aptal, hatta korkmuş veya öfkeli hissetmek
- Duygusal olarak – utanma hissi veya sevdiğiniz şeylere karşı ilgi kaybı
- Fiziksel olarak – yorgunluk (uyku kaybı) veya mide ağrısı ve baş ağrısı gibi semptomlar yaşamak
Başkaları tarafından alay konusu olma veya taciz edilme hissi, insanların konuşmasını veya sorunla başa çıkmaya çalışmasını engelleyebiliyor. Aşırı durumlarda, siber zorbalık insanların kendi canlarına kıymalarına bile yol açabiliyor. Siber zorbalık bizi birçok şekilde etkileyebiliyor. Ancak bunların üstesinden gelinebiliyor ve insanlar özgüvenlerini ve sağlıklarını geri kazanabiliyorlar.
Siber zorbalığa maruz kaldığınızda, insanların sizin hakkınızda söyledikleri veya düşündükleri konusunda utanmaya, gerginliğe, kaygıya ve güvensizliğe kapılmaya başlayabilirsiniz. Siber zorbalıkla mücadele için çevrenizden destek almanız önemlidir. Bu, arkadaşlarınızdan ve ailenizden uzaklaşmaya, olumsuz düşüncelere ve kendi kendinize konuşmaya, yaptığınız veya yapmadığınız şeyler hakkında suçluluk duymaya veya olumsuz bir şekilde yargılandığınızı hissetmeye yol açabilir. Yalnızlık, bunalmışlık hissi, sık sık baş ağrısı, mide bulantısı veya mide ağrısı da yaygındır.