Techinside Google News
Techinside Google News

Apple App Store’da geliştiricilere daha fazla özgürlük tanıyacak

Apple, Avrupa Birliği'nin Dijital Piyasalar Yasası (DMA) kapsamında yaptığı değişikliklerle App Store'da geliştiricilere daha fazla özgürlük tanıyor
- Advertisement -

Apple, Avrupa Birliği’nin Dijital Piyasalar Yasası (DMA) kapsamında iOS geliştiricilerine Apple App Store’ içeriklerini mobil platformda daha özgür bir şekilde dağıtma ve tanıtma imkanı tanıyan yeni düzenlemeleri duyurdu. Şirket, DMA’nın getirdiği kurallara uyum sağlamak amacıyla, uygulama içi bağlantılar için daha az kısıtlama ve yeni bir ücret yapısı getiriyor.

Avrupa Komisyonu, Apple’ın DMA kurallarını atlatmak için “önemsiz ücretler” kullanıldığı yönündeki şikayetler üzerine şirketi incelemeye almıştı. Şu anda, Apple, DMA kurallarına uymadığı şüphesiyle soruşturma altında. Şirket, bu süreçte geliştiricilerden gelen geri bildirimleri dikkate alarak uyumluluk planında değişiklikler yaptı.

Apple, iOS uygulamalarında geliştiricilere kullanıcıları satın alma işlemleri için harici web sitelerine yönlendirmeimkanı sağlayacak bağlantılar ekleyebilme seçeneği sunuyor. Bu değişiklikler, AB’de uygulama dağıtan geliştiricilere daha fazla özgürlük tanıyacak. Şirket, ayrıca, geliştiricilerin bağlantı çıkışları için AB tarafından araştırılan Çekirdek Teknoloji Ücretini (CTF) ödemeyi taahhüt etmelerine gerek kalmayacağını duyurdu.

Apple App Store’, geliştiricilere harici teklifler hakkında daha fazla esneklik sunacak ve kullanıcıları bu teklifler hakkında bilgilendirmek için belirli dil şablonları kullanma zorunluluğunu kaldıracak. Bağlantı çıkışları için birden fazla URL kullanılmasına izin verilecek ancak kullanıcıları izlemek için URL parametreleri kullanılmasına izin verilmeyecek. Ayrıca, Apple, kullanıcıların harici bir kanal satın alacaklarını bildiren bildirimleri devre dışı bırakma seçeneği sunacak, ancak bu bildirimler varsayılan olarak gösterilmeye devam edecek.

Yeni ücret yapısı

Apple, bağlantı çıkışları için iki yeni ücret uygulamaya koyuyor. İlk olarak, “İlk Edinim Ücreti” adını verdiği ücret, iOS uygulamalarının App Store üzerinden ilk kez indirilen uygulamalar için %5 komisyon alacak. Bu ücret, sadece yeni kullanıcılar için geçerli olacak ve mevcut kullanıcıları kapsamayacak.

İkinci olarak, “Mağaza Hizmetleri Ücreti” adı verilen yeni ücret, Apple’ın uygulama kullanıcılarına sunduğu çeşitli hizmetleri yansıtacak. Bu ücret, %10 standart komisyon veya %5 indirimli komisyon (App Store küçük işletme programına kayıtlı geliştiriciler için) şeklinde olacak. Uygulama güncellemeleri ve yeniden yüklemeler dahil olmak üzere, bağlantı kurma hakkına sahip uygulamalar için dijital mal ve hizmet satışlarından %10 komisyon alınacak, ancak mevcut kullanıcılar için bu ücret %5’e düşürülecek.

Apple, bu revizyonların hem yeni hem de mevcut şartlardaki geliştiriciler için daha düşük ücretler anlamına geleceğinibelirtiyor ve bu değişikliklerin, özellikle mevcut kullanıcılar açısından daha avantajlı olacağını vurguluyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir