Techinside Google News
Techinside Google News

Yapay Zekâ Destekli Bilgisayarlarla Teknolojide Yeni Dönem Başlıyor!

Yapay zekâ destekli bilgisayarlar, Üretken Yapay Zekâ modellerini ve Yapay Zekâ asistanı uygulamalarını cihaz üzerinde yerel olarak çalıştırabiliyor
- Advertisement -

Işıl Hasdemir
Dell Technologies Türkiye Genel Müdürü

Teknoloji dünyasında on yıl önce “son teknoloji” olarak kabul edilen bir bilgisayar, en az bir yıl boyunca sınıfının en iyisi olarak kalabiliyordu. Ancak, günümüzde neredeyse her hafta piyasaya sürülen yeni cihazlarla bu durum değişti. Haziran ayının ortasında, bu değişimin en önemli örneklerinden birine tanıklık ettik: İlk yapay zekâ destekli bilgisayarlar piyasaya çıktı.

Yapay Zekâ destekli bilgisayarların yükselişi

Yapay zekâ destekli bilgisayarlar, Üretken Yapay Zekâ modellerini ve Yapay Zekâ asistanı uygulamalarını cihaz üzerinde yerel olarak çalıştırabiliyor. Daha önce bulutta işlenmesi gereken birçok işlem, artık tamamen bağımsız bir şekilde kişisel dizüstü bilgisayarlar, masaüstü bilgisayarlar ve tabletlerde gerçekleştirilebiliyor. Bu, yapay zekâ destekli cihazların hızla diğer bilgisayarların yerini alacağı anlamına geliyor; böylece YZ desteği olmayan cihazlar eski model sayılacak.

Gartner’ın tahminlerine göre, 2024 yılında üretilen tüm bilgisayarların yüzde 22’si yapay zekâ destekli olacak. Gartner, başlangıçta yalnızca üst düzey cihazlarda mevcut olması beklenen bu teknolojinin, 2026’nın sonuna kadar üretilecek tüm bilgisayarlarda yer alacağını öngörüyor.

Bu yeni nesil bilgisayarların diğer bilgisayarlardan en büyük farkının, “Sinirsel İşlem Birimi” (NPU) olduğu biliniyor. NPU’lar, yapay zekâya özgü iş yüklerini üstlenerek, GPU ve CPU gibi diğer işlem birimlerinin asıl işlevlerine odaklanmalarını sağlıyor. Bu, YZ bilgisayarlarının birkaç yıl öncesine göre çok daha hızlı çalışması anlamına geliyor; hızlar bazen saniyede 40 trilyon işlem (TOPS) kapasitesine ulaşabiliyor.

İş yükleri azalıyor, güvenlik ve gizlilik artıyor

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin yanı sıra büyük kuruluşlar için de birçok fayda sunan bu cihazlar, maliyet tasarrufu ve daha yüksek güvenlik sağlıyor. İş yüklerinin istemci cihazlarda işlenmesi, daha pahalı bulut bilişim ihtiyacını azaltırken, verilerin buluta taşınıp geri getirilmesi yerine doğrudan cihazda tutulması, güvenlik ve gizliliği artırıyor. Bu avantajlar, KOBİ’lerin ve orta büyüklükteki firmaların ilgisini çekiyor. Techaisle tarafından yapılan bir araştırmaya göre, KOBİ’lerin yaklaşık üçte biri ve orta büyüklükteki firmaların neredeyse üçte ikisi yapay zekâ destekli bilgisayarlar satın almayı planlıyor.

YZ destekli bilgisayarlarla sınırsız üretkenlik imkanı

Dell Technologies olarak bizler, bu konuda büyük bir adım attık. Kurucumuz ve CEO’muz Michael Dell, bu konuda “Temelde her şirket bir zekâ üreticisidir. Geçmişte bir zekâ veya biyolojik zekâ üreticisiyseniz, gelecekte bunu dijital zekâyla güçlendirmek isteyeceksiniz” diyor. Çok haklı!

Mayıs ayında gerçekleştirilen Dell Technologies World etkinliğinde, endüstrideki en geniş yapay zekâ bilgisayar serisini duyurduk; bu seride Microsoft’un Copilot+ özellikli beş dizüstü bilgisayar yer alıyor. Yapay zekâ destekli bilgisayarlarımız, üretkenliği artırmak üzere akıllı arama, geliştirilmiş stüdyo efektleri ve 40’tan fazla dilde canlı çeviri özelliklerine sahip. İnternet bağlantısının olmaması durumunda bile bu özellikler çevrimdışı modunda aynı şekilde çalışmaya devam ediyor.

KOBİ’ler yapay zekâ destekli bilgisayarlara geçiş yapılmasını talep ediyor

Gelecekteki iş yükleri bu bilgisayarlarda yerel bulunan yapay zekâyı gerektireceğinden bu fırsattan yararlanmak önemli. Yapay zekâ destekli bilgisayarlar, iş yüklerini bulutta işlemek yerine donanım, yazılım ve hizmetlerle verimli bir şekilde çalışarak tüm kullanıcılara kesintisiz üretkenlik sunuyor.

Şirketler, bu fırsatı sadece analist çalışmalarından ve teknoloji kongrelerinden değil, kendi çalışanlarından da duyuyorlar. Techaisle araştırmasına göre, KOBİ’lerin yüzde 58’i çalışanlarının yapay zekâ destekli bilgisayarlara geçiş yapılmasını talep ediyor. Yaratıcı ve tasarım profesyonellerinden (yüzde 45) satış ve pazarlama çalışanlarına (yüzde 26) kadar, yapay zekâ destekli bir cihazın faydaları oldukça geniş bir yelpazedeki rolleri kapsıyor.

Cihaz üzerindeki yapay zekâ ile buluttaki yapay zekâ arasındaki hibrit işleme ortaklığı ise devam edecek. Yapay zekâ destekli bilgisayarların kullanımı arttıkça, iş yükü yerleşimi de hangi yapay zekânın daha mantıklı olduğunu belirlemeye çalışan kuruluşlarla birlikte evrilecek.

Dell Technologies yeniliklerin öncüsü olmaya devam edecek

Yaklaşık 50 yıl önce ilk bilgisayarın piyasaya sürülmesinden bu yana muazzam bir teknolojik değişim yaşanmış olsa da, Michael Dell’e göre henüz başlangıç aşamasındayız. Kendisi, “Dünyadaki tüm zekâdan yararlanmanın, bilimsel ilerlemeyi hızlandırmanın, keşifleri artırmanın ve insanlığı yeni bir fırsat ve potansiyel dönemine taşımanın henüz başındayız,” diyor. Biz de Dell Technologies olarak, bu yenilikçi sürecin öncüsü olmayı ve müşterilerimizin bu yeni çağda başarıyı yakalamalarına yardımcı olmayı hedefliyoruz.

Işıl Hasdemir Dell Technologies Türkiye Genel Müdürü
Işıl Hasdemir
Dell Technologies Türkiye Genel Müdürü

Işıl Hasdemir
Dell Technologies Türkiye Genel Müdürü

Dell Technologies Türkiye’de iş strateji ve yönlendirmeden sorumlu olan Işıl Hasdemir, Temmuz 2020’de görevine başladı. Hasdemir; Türkiye’de satış, servis ve destek fonksiyonlarını birbirinden ayıran ve şirketin, kuruluşların dijital dönüşüm gündemlerini hızlandırmalarına yardımcı olma misyonunu başarıyla yürüten bir ekibe liderlik ediyor. Hasdemir’in liderliğindeki Dell Technologies, Türkiye’nin ICT sektöründeki güçlü konumunu korumaya devam ediyor. Türkiye’nin öne çıkan teknoloji liderlerinden biri olan Hasdemir, aynı zamanda Dell Technologies bünyesinde “teknolojiyi dünyanın daha iyi bir yer haline getirilmesi adına kullanma” misyonuyla çeşitli projelere imza atıyor. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Elektrik ve Elektronik Mühendisliği lisans derecesine sahip olan Hasdemir, Dell Technologies’e katılmadan önce 2005’te Cisco Ülke Lideri ve ardından 2009’da Genel Müdür Yardımcısı olarak atanmış ve kariyerinin öncesinde ise NCR Türkiye’de çeşitli liderlik görevlerinde bulunmuştur.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir