Techinside Google News
Techinside Google News

Dalgaların gücüyle elektrik üretimi başlıyor

Kıyı sularını kullanarak elektrik üretme fikrinde önemli bir adım atıldı. Eco Wave Power, megavat ölçeğindeki ilk kurulumuna başlayacağını duyurdu.
- Advertisement -

Kıyı sularının enerjisini elektrik enerjisine dönüştürme teknolojileri hızla gelişirken, İsrail merkezli Eco Wave Power şirketi bu alanda önemli bir adım atıyor. Şirket, kıyı sularının yükselip alçalmasıyla çalışan bir sistem kullanarak, ilk megavat ölçekli dalga enerjisi tesisini inşa etmeye hazırlanıyor. Bu gelişme, yenilenebilir enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve sürdürülebilir enerji üretimi hedeflerine ulaşılmasında önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Nasıl çalışıyor?

Eco Wave Power’ın sistemi, dalgakıranlara veya kıyı altyapısına bağlı platformlar üzerinden çalışıyor. Dalgaların hareketiyle yükselip alçalan bu platformlar, hidrolik pistonları harekete geçirerek sıvıyı bir akümülatöre taşıyor. Sıkıştırılan bu sıvı daha sonra serbest bırakılarak bir jeneratörü çalıştırıyor ve elektrik enerjisi üretiyor. Sistemin en önemli avantajlarından biri, fırtına gibi olumsuz hava koşullarında şamandıraların kaldırılarak olası hasarların önlenebilmesi. Ayrıca, kurulumu ve bakımı kolay olması ve kapsamlı denizaltı kablolama ihtiyacı olmaması da dikkat çekiyor.

Eco Wave Power, Türkiye’de OREN Ordu Enerji ile yaptığı anlaşma kapsamında Ordu’da 77 MW’lık dünyanın en büyük dalga elektrik santralini kurmayı planlıyor. Ancak bu projenin mevcut durumu henüz netlik kazanmış değil.

İlk Megavatlık tesis Portekiz’de

Şirketin ilk megavat ölçekli projesi ise Portekiz’in kuzeyindeki Porto şehrinde hayata geçirilecek. Bu tesis sadece elektrik üretimi için değil, aynı zamanda dalga enerjisi üzerine eğitim ve araştırma yapılacak bir merkez olarak da hizmet verecek.

Eco Wave Power CEO’su Inna Bravermann, bu projenin dünyada dalgaların gücünden önemli ölçüde enerji üretimi sağlayan ilk dalga enerjisi projesi olacağına inanıyor. Şirket, Porto’daki tesisini önümüzdeki iki yıl içinde tamamlamayıve daha sonra kapasitesini 20 megavata kadar artırmayı hedefliyor.

Yenilenebilir enerjide yeni bir dönem

Dalga enerjisi, güneş ve rüzgar enerjisi gibi diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına kıyasla daha az incelenen bir alan. Ancak Eco Wave Power gibi şirketlerin çalışmalarıyla bu alanda önemli ilerlemeler kaydediliyor. Dalga enerjisi, özellikle kıyı şeridi uzun olan ülkeler için sürdürülebilir ve temiz bir enerji kaynağı olarak büyük potansiyel taşıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir