Techinside Google News
Techinside Google News

Yapay zekanın enerji tüketimi ABD’de sorun oldu!

Yapay zekanın enerji tüketimi ABD tarafında sorun oluşturmaya devam ediyor. ABD, yüksek enerji tüketimiyle başa çıkamıyor.
- Advertisement -

Raporlara göre ABD şebekesi, büyüyen üretken yapay zeka enerji kullanımının tüketimiyle başa çıkamıyor. Üretken yapay zekanın hızla yayılması, esas olarak AI gelişimini kolaylaştıran veri merkezlerinin enerji ve soğutma gereksinimleri nedeniyle ABD elektrik şebekesi ve su kaynakları üzerinde önemli bir baskı oluşturuyor. Yapay zeka teknolojileri ilerledikçe, karmaşık makine öğrenimi modellerini eğitmek ve işletmek için gereken önemli bilgi işlem gücünü sağlamak üzere ülke genelinde yeni veri merkezleri kuruluyor. Bu tesisler, şebekenin artan talebi karşılayıp karşılayamayacağı konusunda endişelere yol açan yoğun elektrik ve su tüketicileri.

Yapay zekanın enerji tüketimi verimlilik projeleriyle çözülemiyor

Yapay zekanın çevresel etkileri, sürdürülebilirlik tasarımına entegre edilmediği sürece endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Bu zorluklarla başa çıkmak için enerji verimliliğini artırma ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapma çabaları devam ediyor.

Örneğin, Google, Microsoft, Oracle ve Amazon gibi önde gelen teknoloji şirketleri, veri merkezi enerji kullanımını yüzde 15’e kadar azaltabilen Arm’ın düşük güç işlemcilerini giderek daha fazla kullanıyor. Ek olarak, üretken AI modellerinin, önceki modellere göre 25 kat daha az güç tüketen Arm tabanlı CPU’lar kullanan Nvidia’nın Grace Blackwell yapay zeka çipinde çalıştığı bildirildi.

Arm’da otomotiv başkanı olan Dipti Vachani: “Bu güç sorunu hakkında şimdi farklı düşünmeye başlamazsak, sahip olduğumuz bu rüyayı asla göremeyeceğiz” dedi. Çip şirketinin düşük güç işlemcileri, veri merkezlerinde güç kullanımını %15’e kadar azaltmaya yardımcı olabildikleri için Google, Microsoft, Oracle ve Amazon gibi büyük şirketler tarafından giderek daha fazla kullanılıyor.

Ancak bu çözümlerin etkinliği konusunda fikir ayrılıkları var. Bir AI görüntüsünün oluşturulması tam şarjlı bir akıllı telefonun oluşturulması kadar enerji gerektirebilir ve tek bir ChatGPT sorgusu bir Google aramasının neredeyse on katı kadar enerji kullanır. Çevre üzerindeki olumsuz etkiler son raporlarla gün yüzüne çıkarıldı: Verimliliğin arttığına dair iddialara rağmen Google’ın sera gazı emisyonları 2019 ile 2023 arasında neredeyse yüzde 50 arttı ve bu kısmen veri merkezlerinin enerji tüketiminden kaynaklandı. Benzer şekilde Microsoft’un emisyonları da 2020 ile 2024 arasında, esas olarak veri merkezi enerji tüketiminin bir sonucu olarak neredeyse yüzde 30 arttı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir