Techinside Google News
Techinside Google News

Elon Musk’ın süper bilgisayarı korkutuyor!

Memphis sakinleri, Elon Musk’ın sahibi olduğu xAI'ın şehirde kurmayı planladığı dünyanın en büyük süper bilgisayarı konusunda endişeli.
- Advertisement -

Haziran ayında duyurulan bu hesaplama fabrikası, xAI’ın gerçekleştirdiği AI eğitimlerini kendi süper bilgisayarında yapmasını sağlayacak ve X ile Tesla sunucularına olan bağımlılığı azaltacak.

Güney Çevresel Hukuk Merkezi (SELC) adlı bir sivil toplum kuruluşu, Tennessee Vadisi İdaresi’ne (TVA) yazdığı mektupta, süper bilgisayar tesisinin topluma zarar verebileceğinden endişeli olduklarını belirtti. Grup, xAI tesisinin 2024 sonuna kadar 150 megavat güç talep edeceğini, bu miktarla 100.000 evin elektrik ihtiyacının karşılanabileceğini belirtiyor.

SELC, TVA ve Memphis Light, Gas & Water (MLGW) yetkililerini xAIe güç sağlama konusunu yeniden değerlendirmeye; bu talebi reddetmeye çağırıyor. Elektrik sağlayıcının mevcut altyapısının xAI’in taleplerini karşılamada yetersiz olabileceğinden endişeleniyorlar.

Grup, TVA’nın Memphis bölgesindeki elektrik şebekesiyle ilgili bir güvenilirlik sorunu tespit ettiğini ve bu sorunun, xAI’in şehirdeki tesis planlarından çok önce fark edildiğini belirtiyor. Ayrıca, kış fırtınası sırasında yaşanan elektrik kesintilerine dikkat çekiyorlar.

Elon Musk xAI

SELC, MLGW’nin xAI’e hizmet verecek altyapı yatırımları için gerekli onayları alıp almadığını sorguluyor. Ayrıca, MLGW abonelerinin xAI için yapılan milyarlarca dolarlık altyapı yatırımlarını sübvanse etmek zorunda kalıp kalmayacakları konusunda endişe taşıyorlar.

xAI’in planladığı süper bilgisayar, Memphis’in güneyinde 750.000 metrekarelik bir alanda yer alacak ve yüz binlerce Nvidia GPU’suna ev sahipliği yapacak. Elon Musk, xAI’in donanım kümesi üzerinde yapılan çalışmaları yerinde incelemek üzere Memphis’e kısa süre önce geldi. Yakın gelecekte, bölge sakinlerinin endişeleri gidermeye ve yatırımının hedeflerinin daha iyi anlaşılmasına yönelik adımlar atması bekleniyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir