Techinside Google News
Techinside Google News

TikTok, çocuklar üzerinden iki dev kurumla davalık oldu!

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) ve Adalet Bakanlığı, TikTok ve ana şirketi ByteDance'a karşı Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası (COPPA) ihlallerine ilişkin dava açtı.
- Advertisement -

Bu yasa, TikTok başta olmak üzere, dijital platformların 13 yaşın altındaki çocuklardan kişisel veri toplamadan önce ebeveynlerinden izin almasını zorunlu kılıyor.

FTC’nin Tüketici Koruma Bürosu tarafından Cuma günü yapılan basın açıklamasında, TikTok ve ByteDance’ın COPPA’ya uymaları gerektiğini “bilmelerine rağmen”, yıllarca 13 yaş altındaki milyonlarca çocuğun platformda yer almasına “bilinçli olarak” izin verdikleri iddia edildi.

FTC, TikTok’un 2019’da COPPA ihlalleri nedeniyle FTC ile yaptığı anlaşmaya rağmen bu ihlalleri sürdürdüğünü öne sürdü. Bu anlaşma kapsamında şirket, 5,7 milyon dolar ödemeyi ve 13 yaş altındaki çocukların kayıt olmasını engellemek için önlemler almayı kabul etmişti.

FTC, TikTok’un 2020 yılı itibariyle 13 yaş altındaki çocukların hesaplarını, çocuk açıkça yaşını belirtmediği ve katı koşullar sağlanmadığı sürece koruduğunu belirtti. TikTok’un, her bir hesabı incelemek için insan denetçilere ortalama sadece beş ila yedi saniye ayırdığı iddia edildi.

TikTok ve ByteDance, çalışanlarının endişelerine rağmen 13 yaş altındaki kullanıcıların verilerini toplama ve kullanma politikalarını sürdürdü. Ayrıca, üçüncü taraf hesaplarla (Google ve Instagram gibi) kayıt olmayı mümkün kılarak kullanıcıların 13 yaşından büyük olduğunu doğrulamadan platforma katılmalarına izin verdi.

FTC, TikTok’un daha COPPA uyumlu bir mobil deneyim sunan TikTok Kids Mode’unun da sorunlu olduğunu belirtti. Kids Mode’un, kullanıcıların uygulama içi aktiviteleri ve kimlik bilgileri gibi “gerekenden çok daha fazla veri” topladığı ve bu verileri üçüncü taraflarla paylaştığı iddia edildi.

Ebeveynler, çocuklarının hesaplarının silinmesini talep ettiğinde şirketin bu talepleri yerine getirmekte zorlandığı ve genellikle bu taleplere uymadığı da belirtildi.

FTC Başkanı Lina Khan, “TikTok, bilerek ve tekrar tekrar çocukların gizliliğini ihlal ederek ülke genelindeki milyonlarca çocuğun güvenliğini tehlikeye attı.” dedi. Khan, FTC’nin çocukları çevrimiçi korumak için yetkilerinin tamamını kullanmaya devam edeceğini vurguladı.

TikTok, tüm bu iddialara itiraz ediyor. Şirket, çocukları korumak için çaba gösterdiklerini ve platformu sürekli olarak güncelleyip geliştireceklerini belirtti. Şirket ayrıca, yaşa uygun deneyimler sunduklarını, şüpheli yaş altı kullanıcıları proaktif olarak kaldırdıklarını ve ekran süresi sınırlamaları, Aile Eşleştirme ve çocuklar için ek gizlilik korumaları gibi özellikleri gönüllü olarak başlattıklarını ifade etti.

FTC ve Adalet Bakanlığı, TikTok ve ByteDance’a her ihlal için günlük 51.744 dolara kadar para cezası, COPPA ihlallerini önlemek için de kalıcı bir tedbir öneriyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir