“Ülkeme yapılacak bir siber saldırıyı gerçek savaş sebebi sayarım…” Bu cümle pek çok ülkenin yetkili isimleri tarafından pek çok kez dile getirildi ve bu ülkelerin de sayısı artmaya devam ediyor. Bahsi geçen siber güvenliğin etkileri ve maliyeti söz konusu olduğunda çok da haksız bir mesaj olduğunu söylemek güç.
Türkiye’de Ar-Ge politikalarına yön veren kurum olarak yetkilendirilen TÜBİTAK, Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) ile siber güvenlik konusunda çözüm geliştirilmesi için de çağrı açmıştı. Tam adı “Bilgi Güvenliği Çağrı Programı Çağrı Metni” olan belge, üç ana hedef kapsamında şekillendirilmiş.
Belirlenen üç amacın ilki “Bütüncül siber güvenlik sistemleri geliştirilmesi” başlığını taşıyor. Bu kapsamda; siber istihbarat üreten sistemlerin geliştirilmesi, anlık ya da geniş zaman aralıklarına yönelik, büyük veri temelli kayıt analiz ve çıkarım sistemlerinin geliştirilmesi ve zararlı yazılımları yöneten komuta kontrol merkezlerinin saptanmasını sağlayan merkezi güvenlik sistemlerinin oluşturulması gibi taleplerde bulunuluyor.
İkini temel amaç ise internet sistemleri güvenliğine yönelik araçlar, kriptografik protokoller ile yazılımların geliştirilmesini kapsıyor. Burada ise SSL/TLS protokollerinin incelenmesi ile bunları gerçekleyen kütüphanelerin geliştirilmesi istenirken, ikinci olarak parola tabanlı, biyometrik veya diğer kimlik doğrulama sistemlerinin sunucu ve kullanıcı tarafları dahil uçtan uca gerçeklenmesi talep ediliyor. TÜBİTAK’ın siber güvenlik çağrısındaki üçüncü başlık ise yazılımlarda güvenlik açıklarını bulmaya yönelik araçların geliştirilmesini içeriyor.
Başvuruda dikkat edilmesi gerekenler
Çağrı programının ARDEB bünyesinde gerçekleşmesi sebebiyle bilimsel araştırma niteliğinin de bulunması beklenenler arasında. Projelerin küçük, orta veya büyük ölçekli hazırlanabileceği belirtilirken, farklı disiplinlerden araştırmacıların proje ekibinde görev alması ve konunun disiplinler arası bir yaklaşımla ele alınması öneriliyor.
Birinci aşama başvuruları için son başvuru tarihi 1 Nisan 2016, ikinci aşama içinse ilgili tarih 17 Haziran olarak belirlenmiş durumda. Detaylı bilgi ve katılıma dair sorularınız için ilgili dokümanı bu linkten indirebilirsiniz.