Bu adım, Japon otomobil üreticilerinin, gelecekte teknolojik olarak daha gelişmiş araçları piyasaya sürme yarışında rakiplerine yetişme umudunu taşıyor.
Bu, küresel otomobil üreticilerinin maliyetleri azaltma ve yeni elektrikli araçları pazara sunmanın daha verimli yollarını bulma amacıyla kaynaklarını birleştirmelerinin bir başka örneği. Nissan ve Honda, Mitsubishi’nin katılımının “yalnızca yeni bilgi ve güçler katmakla kalmayıp, aynı zamanda üç şirketin daha fazla sinerji üretebilmesini de sağlayacağını” belirtti.
Bu şirketlerden hiçbiri için bu ilk ortak girişim değil. Honda, elektrikli araçlar geliştirmek amacıyla General Motors ile ortaklık kurmuştu, ancak bu ortaklık birkaç yıl sonra sona erdi. (Yeni piyasaya sürülen Honda Prologue, GM‘in Ultium platformu üzerine inşa edildi.) Honda, benzer hedeflerle Nissan ile de bir araya geldi. Nissan ise Mitsubishi ve Renault ile olan küresel ittifakın bir parçası.
Honda, GM ile yaptığı anlaşmadan çıktıktan sonra yeni bir ortak arıyor olabilir. Benzer şekilde, Nissan ve Mitsubishi de ABD pazarında tutunma mücadelesi veriyor ve Nissan’ın geçen çeyrekte ABD’deki işletme kârı yüzde 99 oranında düşmüştü. Amerikalılar artık eskisi gibi Nissan satın almıyorlar ve şirketin hibrit dostu bir pazarda hibrit araç sunmakta başarısız olması da işleri yavaşlatıyor.
Mitsubishi’nin bu ortaklığa ne getirdiği tam olarak net değil. Marka, uzun menzilli elektrikli araçlar sunmakta zorlanıyor, ancak bu durum Japon otomobil endüstrisi için benzersiz değil. Mitsubishi’nin plug-in hibrit modeli Outlander, bir miktar başarı elde etti, ancak büyük bir hit olmadı.
Diğer yandan, Nissan ve Honda, ortaklıklarına bir başka hedef daha ekliyor: Yazılım tanımlı bir araç geliştirmek. İki şirket, yeni teknolojiler üzerinde araştırmaları tamamlayarak bir yıl içinde seri üretime geçmeyi hedefliyor. Honda ve Nissan ayrıca bataryalar, elektrik motorları ve “karşılıklı araç tamamlama” teşviklerini sağlamak için yeni bir ürün inceleme sistemi üzerinde birlikte çalışacak.
Burada amaç, birçok şirketin zaten öncü olduğu süreçleri hızlandırmak gibi görünüyor. Nissan, 2026 yılına kadar üreteceği 30 aracın 16’sını elektriklendirme planlarını açıklamış durumda ve bunların yedisi Kuzey Amerika pazarı için olacak. Ayrıca, katı hal batarya planlarında ilerleme kaydediyor.
Şirketin tek ihtiyacı, bu maliyetleri paylaşmaya ve şu anki kayıplarını durdurmaya istekli ortaklar bulmaktı. Ve artık bu ortaklığı Honda ve Mitsubishi’yle sağladı.