Yapay zeka müzik girişimi Suno, telif hakkıyla korunan müzikle ilgili eğitim modelinin “adil kullanım” olduğunu iddia etti. Recording Industry Association of America (RIAA) tarafından Udio ve Suno‘ya karşı açılan davanın ardından Suno, Perşembe günü mahkemeye verdiği dilekçede, AI modelini telif hakkıyla korunan şarkılar kullanarak eğittiğini doğruladı. Ancak Suno, bu kullanımın yasal olduğunu ve “adil kullanım” ilkesine uygun olduğunu savundu.
RIAA, 24 Haziran’da Udio ve Suno’ya karşı dava açarak, bu şirketlerin modellerini telif hakkıyla korunan müzikleri kullanarak eğittiğini öne sürdü. Suno’nun yatırımcıları, girişimin müzik şirketlerinden telif hakkıyla korunan materyali kullanmak için izin almadığını daha önce ima etmiş olsa da, bu konuda doğrudan bir itiraf bulunmamıştı. Mahkemeye sunulan dilekçede, Suno’nun modelinin eğitildiği on milyonlarca kaydın, davadaki hakların Davacılara ait olabileceği belirtiliyor.
Suno’nun CEO’su ve kurucu ortağı Mikey Shulman, yasal başvurunun yapıldığı gün yayınladığı blog yazısında, “Modellerimizi açık internette bulabildiğimiz orta ve yüksek kaliteli müzikler üzerinde eğitiyoruz… Açık internetin büyük bir kısmı gerçekten de telif hakkıyla korunan materyaller içeriyor ve bunların bir kısmı büyük plak şirketlerinin mülkiyetinde” dedi. Shulman, AI modelini eğitmenin, “bir çocuğun türü dinledikten sonra kendi rock şarkılarını yazmasından” farklı olmadığını belirtti. “Öğrenmek ihlal değildir. Hiçbir zaman olmadı ve şimdi de öyle” diye ekledi.
RIAA ise, Suno’nun itirafını büyük bir gerçek tavizi olarak nitelendirdi ve bu endüstriyel ölçekli ihlallerin “adil kullanım” olarak değerlendirilemeyeceğini belirtti. RIAA’nın açıklamasında, “Bir sanatçının yaşam boyu eserini çalmak, öz değerini çıkarmak ve doğrudan orijinalleriyle rekabet edecek şekilde yeniden paketlemek adil bir şey değildir. Görünüşe göre ‘müziğin geleceği’ vizyonları, hayranların artık en sevdikleri sanatçıların müziğinin tadını çıkaramayacakları, çünkü sanatçıların geçimini sağlayamayacakları bir vizyondur” denildi.
Adil kullanım sorusu her zaman karmaşık olmuştur ve AI model eğitimiyle ilgili mevcut doktrinlerin bu durum için geçerli olup olmayacağı belirsizdir. Davanın sonucu, sadece adı geçen iki girişimin değil, daha fazlasının gelecekteki yasal durumunu belirleyecek etkili bir emsal oluşturabilir.
4o mini